„Решението ни е да се използва ваксината на „Янсен“. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг пред Министерството на здравеопазването след заседание на Националния ваксинационен щаб.

„Изчаквахме решението на Агенцията по храни и лекарства на САЩ за „Янсен”, то е положително. Почти 7 европейски страни взеха своите решения и всички те са в посока да се използва ваксината без ограничения, което е и нашето решение.

На практика очакваме още една доставка от 14 000 дози,

така че със сега съществуващата ще се разпредели в този празничен период. Смятаме да насочим известно количество към туристическата индустрия, с оглед на това да обхванем част от заявените до момента 80 000 души, да започнем имунизацията преди старта на летния сезон.

Използваме предимството, че е еднодозова и веднага след постояването ѝ може да се издаде документ и да се знае кои хора от тази индустрия са защитени”, коментира той.

Доц. Кунчев посочи, че

количествата от „Янсен” все още са малко и засега няма да се насочват към пунктовете.

„Ще е по-правилно да се използва в групи, където искаме да постигнем по-бърз ефект. Освен при туристическата индустрия, имаме и някои по-труднодостъпни групи, ромско население”, обясни той и допълни, че става дума за места, където ще е по-трудно да намерят хората за втората игла.

Списък на

26 пункта, в които ще бъдат отворени „зелените коридори” през празничните дни,

е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. В София ще бъдат отворени четири, посочи още той. Хората ще получат информация от регионалните здравни инспекции за деня и часа, в който ще могат да се ваксинират, ако са заявили желание през електронната платформа.

Принципното решение на Щаба е минимум половината от количествата на доставените ваксини да се насочат към личните лекари, особено сега, когато са по-големи доставките, допълни още Кунчев.

Близо 5 млн. дози различни ваксини се очакват в близките два-три месеца, припомни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той посочи, че броят на нежеланите реакции при ваксината на „Янесн” са изключително малко и затова няма допълнително ограничение, въведено от държавите.

Какво решиха здравните власти за ваксината на „Янсен“

Верни ли са тези твърдения за ваксините срещу COVID-19

Включват предупреждение за съсиреци в листовката на „Янсен“

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>