Електромобилите в Дупница ще бъдат освободени от такса за паркиране

Електромобилите в Дупница  ще бъдат освободени от такса за паркиране, става ясно от предложена от кмета на Дупница инж. Методи Чимев промяна в Наредба по организацията на движението на територията на общината.

Освобождаването от заплащане на такса за паркиране в обхвата на зоната за кратковременно платено паркиране ще бъде стимул за гражданите и за фирмите да използват изцяло електрическите превозни средства и електрическите превозни средства с горивна клетка на територията на община Дупница.

Моторните превозни средства са втория по значимост замърсител на въздуха на територията на община Дупница след битовото отопление, като генерират една от най- високите концентрации на емисиите на фини прахови частици, се посочва в предложението за промяна на наредбата, публикувано на сайта на общината

Увеличаването на електрическите и намаляването на употребата на превозни средства с двигатели с вътрешно горене ще доведе до значителни ползи за околната среда заради намаляването на въглеродни емисии.

Електромобилите допринасят и за намаляването на фините прахови частици и за други замърсители на въздуха, произвеждани от конвенционалните автомобили.

Електромобилите осигуряват тихо придвижване, с което намаляват градския шум, се посочва още предложението.

Според неофициална информация електропомибилите на територията на община Дупница са около 10, отбелязва кореспондентът на БНР в региона.