Е вропейската комисия днес потвърди, че в петък миналата седмица е завела дело срещу производителя на ваксина срещу COVID-19 „АстраЗенека”.

Делото ще се води по иск за неизпълнение на предварителното споразумение за доставки на ваксината за страните от ЕС. Дружеството не успя за осигури навременно изпълнение на договора, заяви говорител на комисията.

По неговите думи

искът е заведен от комисията, но е подкрепен единодушно от всички държави от ЕС.

По-рано ЕК съобщи, че е предприела помирителна процедура, която не е довела до напредък.

Комисията уточни, че не се е възползвала от възможността по договор да поиска доставка на 100 милиона дози допълнително от тази ваксина. До края на март производителят е трябвало да достави на ЕС 300 милиона дози, с възможност за поръчка на допълнителни сто милиона

До края на миналия месец от „АстраЗенека” са доставили едва 30 милиона дози. До юли договорът предвиждаше осигуряване на още 180 милиона дози, но от дружеството са предупредили, че няма да могат да доставят повече от 70 милиона.

От фармацевтичната компания „АстраЗенека” заявиха днес, че правните действия на Европейския съюз срещу нея са неоснователни

и предупреди, че ще се защитава решително в съда, предаде Ройтерс.

„АстраЗенека” спази изцяло предварителното споразумение за покупка с Европейската комисия и енергично ще се защити в съда. Смятаме, че всеки съдебен спор е неоснователен и приветстваме тази възможност да разрешим този спор възможно най-скоро, посочва в изявление компанията.

Междувременно

ваксината на този производител беше подложена на задълбочена проверка

след съобщения от държави от ЕС и от Великобритания за редки случаи на тромбози след имунизацията на пациенти. Европейската агенция по лекарствата потвърди, че вероятно има връзка между ваксината и тромбозите, които в някои случаи водят до смърт.

Европейската комисия ще съди „АстраЗенека”

В Швеция изхвърлят ваксини на „АстраЗенека“ ежедневно

Служителите на ЕК ще се ваксинират само с „Пфайзер”

Какво решиха за ваксината на „АстраЗенека“

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>