Блумбърг: Ердоган замразява споразумението със САЩ за отбранително и икономическо сътрудничество

Турският президент Реджеп Ердоган възнамерява  да замрази споразумението със САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и икономиката, след като американският държавен глава Джо Байдън призна арменския геноцид в Османската империя, съобщава агенция Блумбърг, позовавайки се на свой източник.

Според агенцията Ердоган възнамерява да свика заседание на кабинета и да гласува ответни мерки след становището на Байдън.

Пактът за отбрана е един от ключовите документи между двете страни в областта на военното сътрудничество. Според споразумението Анкара и Вашингтон обменят разузнавателни данни, провеждат съвместни учения, а също така предоставят на американците достъп до авиобази в Турция.

По-рано днес турският президент Ердоган призова американския си колега Байдън незабавно да отмени декларацията, с която определи като геноцид масовите убийства на арменци в Османската империя. Това предаде Ройтерс, като цитира Ердоган, който изтъква, че този ход носи вреди на двустранните отношения.

В първия си коментар след обявяването на решенето от Белия дом Ердоган го определи като „погрешна стъпка“ и посъветва Съединените щати „да погледнат в огледалото“, но въпреки това турският президент добави, че очаква да се отвори нова врата в двустранните отношения и да обсъди всички споразумения с  Джо Байдън по време на срещата на върха на НАТО през юни.