М илиардерът Бил Гейтс прогнозира, че светът може да се „върне напълно към нормалното“ до края на 2022 г. Това заяви той в интервю за британската телевизия Sky News.

Според него увеличаването на наличните ваксини ще е от ключово значение за постигането на тази цел. Гейтс коментира, че очаква след като богатите страни напреднат достатъчно с ваксинацията, те ще започнат да споделят повече дози с останалите държави.

Бил Гейтс: Светът да се готви за следваща пандемия

„Много от ваксините проработиха, макар някои от тях да имат странични ефекти и в момента да се уверяваме, че можем да ги лекуваме и че са много редки… Добрата новина е, че ще можем да снабдяваме и останалите и местата, където е много важно да ваксинираме хората над 60 години като Южна Африка и Бразилия, ще станат приоритет в близките три до четири месеца“, казва Гейтс.

Той отбелязва, че не е изненадан от факта, че богатите държави приоритизират себе си при ваксинацията. „Всъщност, те пострадаха по-тежко от пандемията, отколкото повечето развиващи се държави“, смята Гейтс.

Все пак Гейтс допълва, че след като богатите държави са ваксинирали възрастните, е редно да помогнат за ваксинацията на хората над 60 години и в други държави. Той прогнозира, че през втората половина на годината ваксините ще започнат да достигат държавите в целия свят в достатъчни дози.

Гейтс не очаква, че през 2022 г. коронавирусът ще изчезне, но „ще можем да го ограничим до много малки числа“ до края на следващата година. Това обаче не трябва да отпуска човечеството.

Бил Гейтс: Наистина ли хората вярват на тези неща?

„Притеснявам се, че ще забравим за това. По време на епидемията от Ебола мислех, че хората ще се заинтригуват и започнах много да говоря за това… Мисля, че защото този път се загубиха трилиони долари, това поколение ще го запомни… Не се подготвяхме и стана ясно, че изучаването на вариантите, ускоряването на регулаторната рамка са важни и когато това се повтори, можем да действаме много по-умно. Хората не инвестираха достатъчно в този риск… Надявам се, че сега ще помним, че трябва да инвестираме и да сме готови за следващата пандемия“, казва още Гейтс.

Гейтс: За богатите страни пандемията свършва догодина

Коронавирусът показа колко крехък е модерният свят

Най-мощният компютър се зае с коронавируса

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>