Стърджън с предупреждение към Борис Джонсън заради референдума на шотландците за независимост

Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди британския премиер Борис Джонсън да не следва тактиката на Доналд Тръмп по отношение на стремежа на шотландците за независимост. 

В статия в „Обзървър“ Никола Стържън пише, че Борис Джонсън ще прояви същото незачитане на демокрацията, както Доналд Тръмп след загубата на американските президентски избори, ако реши да блокира желанието на шотландския народ за провеждане на втори референдум за независимост. 

Преди парламентарните избори в Шотландия на 6 май, които се очаква да излъчат голямо мнозинство депутати привърженици на независимостта, Стърджън изтъква, че шотландците трябва да имат правото сами да определят бъдещето си и да не се пречи на демократичната им воля от Уестминстър.

Досега Джонсън и неговите министри отхвърлят идеята за нов референдум като казват, че предишният отрицателен вот през 2014 година е решил въпроса за поколение напред. От Шотландската национална партия твърдят обаче, че Брекзит и пандемията от коронавируса фундаментално са променили контекста на стремежа към независимост и са го засилили. 

„Отказът да се зачете желанието на електората не проработи за Тръмп и ще бъде също толкова пагубен подход за Джонсън, ако го последва“, пише Стърджън в „Обзървър“. 

Последното проучване на общесвеното мнение показва, че 51% процента от всички британци смятат, че Стърджън трябва да има право да огранизира нов референдум, ако партията ѝ спечели необходимото мнозинство на изборите през май.

В самата Шотландия привържениците и противниците на независимостта са с изравнени шансове в момента.