И ма българска мутация. Мутацията в генетичния състав на вируса е довела до промяна на една аминокиселина. Тепърва ще изучаваме, ще разберем дали тази мутация има някакво значение, или не, дали ще остане така независима. Към момента няма данни, че тя с нещо прави вируса по-особен. Няма данни, че се разпространява. Така че тя най-вероятно ще остане едно научно доказателство, че вирусът мутира. А това е естествено за всеки един вирус, не само за коронавируса. Това каза в ефира на „Събуди се” ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб.

По думите ѝ еволюцията при вирусите се развива много бързо.

„Човешкият опит показва, че единствено масовото ваксиниране е в състояние да преустанови циркулацията на даден патоген в популацията. Засега успехът ни е с една-единствена болест – едрата шарка. Друга болест – детският паралич, е на път да бъде изкоренена, но срещаме големи трудности при нейното изкореняване… Коронавирусът доминира над останалите вируси, защото му е най-удобно да се размножава сред нас. Не се учудвам, че нямахме грип тази зима“, поясни доцентът.

Според нея малките деца не са чак толкова сериозен фактор при разпространението на COVID-19.

„Децата са най-страдащите от пандемията, тъй като ги набедихме, че разпространяват лесно вируса. Това не е съвсем така. Те не са толкова мощен фактор при разпространението на COVID-19“, заключи доцентът.

Целия разговор вижте във видеото.

COVID-19: 798 нови случая, починали

COVID-19: Над 1 млрд. дози ваксини са поставени по света

Там ще поставят ваксината на „АстраЗенека“ само на мъже

140 души са „ваксинирани“ по погрешка с физиологичен разтвор

Какво представлява българският щам на COVID-19

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>