Панос Каменос се ваксинира със „Спутник V“ в Сърбия

Бившият министър на националната отбрана на Гърция Панос Каменос пътува до Сърбия, за да се ваксинира срещу коронавируса с руската ваксина „Спутник V“, предава РИА Новости. „Благодаря на братята сърби, които заедно със стотици хиляди чужденци ми дадоха възможност да върна свободата си. Тук животът се върна, всичко е отворено, всички са ваксинирани … и след 10 дни ще произвеждат „Спутник V“, докато нашите медии плашат (хората) „, написа бившият министър в „Туитър“.

 

Каменос публикува и снимка, на която се вижда как му инжектират ваксината. Лидерът на дясноцентристката партия, Независими гърци (ANEL), Каменос е служил като министър на националната отбрана в коалиционното правителство заедно с радикалната лява коалиция Сириза от януари 2015 г. до януари 2019 г. Той напусна правителството със своята партия в знак на протест срещу сключването на Преспанското споразумение за ново конституционно име на бившата югославска република Македония. Споразумението разреши десетилетния спор за името на бившата югославска република и отвори Скопие за НАТО и ЕС, но предизвика критики както в Гърция, така и в самата Македония.

Според съобщения в гръцките медии ваксинационният туризъм от Гърция към Сърбия „процъфтява“. „Най-бързото и ефективно решение е избрано от много гърци, които пътуват до съседна Сърбия, за да получат ваксина срещу COVID-19 и желаят да чакат шанс за ваксинация в Гърция.

Ваксинният туризъм е явление, за което се съобщава в последните месеци и е много популярен в страни като Турция и Италия, а популярни дестинации са Сърбия, Русия, както и Кипър и Дубай. Много туристически агенции предлагат пътувания с ваксинации, съчетаващи бизнес с удоволствие “, написа преди дни уебсайтът capital.gr.

По думите му само през последния месец 50 гърци са посетили Белград, за да се ваксинират. Сърбия е закупила общо 15 милиона ваксини и има 7 милиона население. По този начин има излишък, който сърбите са решили да разпределят както за съседни държави, така и за граждани на трети страни.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.