Джани Моранди оцеля по чудо, след като се подпали у домаКато малък певецът четял на глас всеки ден от “Капиталът”, докато помагал на баща си обущар“Колкото повече време минава и си мисля за този инцидент, толкова повече ми става страшно. Защото си давам сметка за риска, на който съм бил изложен, и за това какъв късметлия съм бил. Най-вече, защото си спасих живота. Някой там горе ме пази”, казва пред италианските медии любимият на милиони хора Джани Моранди.

76-годишният певец, известен в Италия като Вечното момче заради младежкия си вид, пострада тежко, след като се подпали при домашен инцидент до извънградската си къща край Болоня. В резултат на това получи 15% изгаряния по тялото си.

Всичко се случва на 11 март. Джани публикува в инстаграм снимка, на която седи усмихнат в трактора си и е с новите си ръкавици за работа на земеделския терен до къщата си в Сан Ладзаро. Последователите му в инстаграм, които прочитат коментара му под снимката, че “най-после е намерил ръкавици със своя размер”, не знаят, че минути по-късно певецът ще стане жертва на инцидент, в който ще се спаси по чудо.

Джани Моранди събира накуп сухи съчки и храсталаци, почиствайки терена си, и след това ги хвърля в голяма яма, където ги подпалва. В един момент обаче

губи равновесие над

горящата дупка

и пада в нея

Опитва се да опази от огъня тялото с ръцете си, но те се подпалват и понасят най-големите щети. В момента на инцидента певецът е сам, но въпреки това успява да стигне до къщата си и да извика помощ.

Пристигналата малко по-късно линейка го откарва спешно в болницата “Маджоре” в Болоня, където го преглеждат. Особено засегната е едната му ръка, затова лекарите решават да го преместят в специализираната за изгаряния болница в град Чезена. Джани не е с опасност за живота, въпреки че има много изгаряния по двете си ръце, по колената, на гърба си и на едното ухо. Той намира сили дори да се шегува с медицинския персонал, който си прави селфи с него. 

“Лявата ръка, която използвам за акордите при свирене на китара, се движи доста добре”, пояснява от болницата музикантът. Дясната му ръка обаче се нуждае от дълга физиотерапия, за да се върне към предишното си положение.

Болките от

изгарянията са

непоносими,

затова му преливат непрекъснато обезболяващи лекарства.

Още на десетия ден обаче Джани публикува във фейсбук видео, показващо как прави първите си стъпки по коридора на болничното отделение с бинтовани ръце. После певецът започна да публикува и други с жена си Анна, а на Великден пусна снимка, на която се вижда как седи в болничното легло зад голямо шоколадово яйце.

След 27-дневен престой в болницата Моранди най-после беше изписан и се върна вкъщи при съпругата си Анна. “Най-лошото мина, сега започва рехабилитацията, за да мога да върна напълно функциите на дясната си ръка.”

Джани отново е засмян и по лицето му е изписано облекчение от факта, че най-тежкото е зад гърба му. Анна е винаги до него, тя е била нeпрекъснато и в болницата до него, за да му помага да се храни. 

Въпреки блестящата си кариера и вечната усмивка, залепена на лицето му, Джани

крие дълбоко

в душата си една

непреодоляна болка

Става въпрос за починалото му първо дете. Родената през 1967 г. Серена от първата му съпруга Лаура Ефрикиян умира девет часа след раждането. Причината за смъртта е тежка дихателна криза. По същото време певецът се намира на финала на програмата “Скала Реале”, където си оспорва първенството с Клаудио Вила. Лаура, за която Джани е женен от 1966 до 1979 г., му ражда след трагичната загуба други две деца – Мариана и Марко.

Двойката се разделя през 1979 г. и както по-късно ще разкаже пред един жълт седмичник самата Лаура, причината е недостатъчната зрялост на двамата. Лаура е на 24, а Джани – едва на 20 години, когато се събират.

Много години след раздялата си с Лаура Джани се жени за Анна Дан. Двамата се запознават по време на футболен мач, а през 1997 г. им се ражда син – Пиетро.

Едва през 2004 г.

Джани и Анна

узаконяват връзката

си с брак

Истинското име на певеца е Джан Луиджи Моранди. Той е роден на 11 декември 1944 г. в Монгидоро, до Болоня, в бедно семейство. Баща му Ренато е обущар, а майка му Клара Елеонора е домакиня. Като малък Джани припечелва, продавайки напитки по кината, но помага и на баща си в обущарницата. Певецът признава, че в дюкяна всяка сутрин баща му преди работа го принуждавал да чете на глас по няколко страници от “Капиталът” на Маркс, както и комунистическия всекидневник “Унита”.

Това според бащата на Джани бил идеалният начин за започване на деня заради чувството му за политическа ангажираност. Иначе в семейството му пеели всички. Джани започнал да пее като малък по традиционните празници, организирани от “Унита”. Участва и в най-различни музикални конкурси за нови гласове и в провинциални празници.

През 1962 г. Джани дебютира и в звукозаписната индустрия с песента “Карах със 100 км в час”. Въпреки че не попада в музикалните класации, парчето жъне успех. Така през 1962 г. певецът записва първия си сингъл, превърнал се в хит, “Фати мандаре дала мама а прендере лате”, с който участва в много програми. 

През 1964 г. Джани продава 1 млн. копия на песента си “Ин джинокио да те”, която остава първа в продължение на 17 седмици в музикалната класация в Италия. Записва и други

песни, превърнали

се в хитове, които

вдъхновяват

създаването на филми

по тях. Мнозина познават по света Джани Моранди с песента му Parla piu piano по текст на Джани Бонкомпани. Инструменталната версия е част от музиката на филма “Кръстникът”, написана от Нино Рота през 1971 г.

Освен певец Джани е и блестящ водещ на тв предавания, включително и на фестивала в Сан Ремо, но също и актьор. Играл е в поне 18 кинотворби и 11 тв сериала. В последния си сериал “Островът на Пиетро”, който се излъчва и в България, той изпълнява ролята на Пиетро Серени, педиатър в Карлофорте – единственото градче на остров Сан Пиетро до Сардиния.

На връщане от първото си турне в чужбина – 40 дни в Япония, Джани се запознава с първата си жена. 4 години по-голямата от него Лаура Ефрикиян е актриса и дъщеря на известен диригент от арменски произход. Женят се тайно през 1966 г. Заради бременната си жена Джани отървава временно войнишката служба.

Днес звездата има пет внучета от двете си деца от Лаура – Мариана и Марко. Дъщеря му Мариана Моранди, която е актриса, има две деца от известния певец Биаджо Антоначи. Трeтото дете на Джани Моранди – Пиетро, който е от сегашната му съпруга, е музикант като баща си и по-големия си брат.

Моранди е известен и със страстта си по маратоните. Той е

участвал в десет

от най-известните

маратони в света

Открай време Джани е фен на футболния клуб “Болоня”, чийто химн през 1988 г. композира заедно с колегите си, също родом от Болоня, Лука Карбони, Лучо Дала и Андреа Мингарди. До 2014 г. Моранди беше почетен президент на “Болоня”.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.