Н ападател рани смъртоносно с нож полицайка в полицейски участък край Париж, преди да бъде застрелян от нейни колеги, предаде Франс прес, като се позова на френските власти. Днешната атака била извършена в Рамбуйе, на 60 километра югозападно от столицата на Франция.

Първоначално беше съобщено, че нападателят е прострелян и задържан и че двамата с ранената от него в гърлото полицайка са с опасност за живота. Впоследствие двамата починали.

Нападението беше извършено в 12.20 ч. на входа на местния полицейски участък.

48- годишна административна служителка на участъка се връщала от обедна почивка, когато била атакувана от нападателя. Той я намушкал с нож два пъти в гърлото. Тя починала на място въпреки бързата намеса на парамедиците.

Полицай открил огън по нападателя и той бил смъртоносно ранен. Според разследващи извършителят на нападението е 36-годишен тунизиец, който е

непознат на полицейските служби и на разузнаването и който е бил с редовни документи за пребиваване.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен каза, че ще посети още днес полицейския участък в Рамбуйе – град с население от близо 26 хиляди души.

Ръководителят на парижкия район Валери Пекрес заяви пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве, че терористичният мотив не може да бъде изключен. Свидетели твърдят, че нападателят е викал „Аллах акбар” („Аллах е велик”). Френската антитерористична прокуратура е започната разследване. На мястото на атаката пристигна и премиерът Жан Кастекс.

Трима души бяха задържани по-късно тази вечер.

Претърсени са два апартамента, в това число и на нападателя.

Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че страната му застава на страната на Франция след атаката, за която има съмнение, че може да е имала терористични мотиви, предаде Ройтерс.

В последните години във Франция бяха извършени няколко нападения

с хладно оръжие и нападателите бяха джихадисти. На 16 октомври 2020 г. в предградие на Париж преподавателят Самюел Пати беше убит и обезглавен от младеж на 18 години, роден в Чечения.

На 3 октомври 2019 г. в пределите на парижката полицейска префектура служител уби с нож трима полицай и административен сътрудник, преди да бъде прострелян смъртоносно. Тогава се оказа, че нападателят наскоро приел исляма. Той е бил компютърен специалист и е работил към разузнавателната дирекция.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>