Н овият участък от третата линия на метрото до „Горна баня“ ще заработи от днес. Водосвет бе отслужен в 10:00 ч., на метростанция „Мизия/Нов български университет“, която се намира в ж.к. „Овча купел“ на ул. „Монтевидео“, съобщи NOVA.

Новият участък е с дължина 4 км от ж.к. „Красно село“ през ж.к. „Овча купел“ до Околовръстен път при кв. „Горна баня“ и има общо четири метростанции – „Овча купел“, „Мизия/Нов български университет“, „Овча купел 2“ и „Горна баня“.

С пускането на тези 4 км от Линия 3 дължината на столичното метро става 52 км с 47 станции.

Веднага след церемонията, от 12.00 ч., столичани и гостите на града, ще могат да се возят по традиция безплатно в новия участък в рамките на деня.

Как ще се промени градският транспорт в София след пускането на третия лъч на метрото

По-рано тази седмица Столичният общински съвет /СОС/ разгледа предложение за оптимизиране на транспортната схема на масовия градски транспорт, след въвеждането в експлоатация на третия лъч на столичното метро. Докладът бе внесен като допълнително точка в дневния ред от председателя на комисията по транспорт в СОС Карлос Контрера и от Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт.

Вносителите предлагат, считано от 24 април, когато ще бъде пусната в експлоатация цялата трета линия на метрото, да се променят маршрутите и разписанията на автобусни линии с номера 45, 59, 60, 73. Целта е след пускане на метрото в участъка на района „Овча Купел“, пътниците да имат връзка с метростанциите.

Предлага се маршрутът на автобусна линия 59 да се удължава от автостанцията „Княжево“ до автобусното обръщало в кв. „Овча купел“ (метростанция „Мизия“). От автостанцията „Княжево“ по бул. „Цар Борис Трети“, наляво по ул. „Княжеска“, надясно по ул. „Евлия Челеби“, наляво по бул. „Никола Петков“, надясно по ул. „Монтевидео“ до крайна спирка с код 0361 кв. „Овча купел“ (връзка с метростанция „Мизия“), двупосочно.

Вносителите предлагат маршрутът на автобусна линия номер 45 да се скъси от метростанцията „Вардар“ до ж.к. „Западен парк“. Предложението е линията да е по маршрута си от метростанцията „Вардар“ до спирката „Бул. Вардар“, надясно по бул. „Възкресение“ и по маршрутите на автобусни линии с номера 72 и 77 до крайна спирка „ж.к. Западен парк“, двупосочно.

В доклада се предлага още маршрутът на автобусната линия номер 60 да бъде от обръщателно колело „ж.к. Овча купел 2“ (начална спирка с код 0684) по бул. „Президент Линкълн“, надясно по ул. „Монтевидео“ (връзка с метростанцията „Мизия“), наляво по ул. „Боряна“, ул. „Любляна“, наляво по бул. „Овча купел“ (връзка с метростанцията „Овча купел“) и по маршрута до Централна гара – двупосочно.

Отпадналата част от маршрута на автобусната линия номер 45 в кв. „Овча купел“ след скъсяването ще се поеме от автобусна линия номер 60.

Автобусната линия номер 73 да бъде по маршрут в посока ж.к. „Гоце Делчев“ от обръщателно колело в ж.к. „Овча купел“ 2 (начална спирка с код 0684) по бул. „Президент Линкълн“, надясно по ул. „Монтевидео“ (връзка с метростанцията „Мизия“), наляво по бул. „Никола Петков“, наляво по ул. „Любляна“, надясно по бул. „Овча купел“ до кръстовището с бул. „Цар Борис Трети“. Направо по ул. „Тодор Каблешков“, наляво по бул. „България“, надясно по бул. „Гоце Делчев“ и по маршрута до ж.к. „Гоце Делчев“. В посока ж.к. „Овча купел“ 2 автобусите по линията номер 73 да се движат по маршрута си до кръстовището бул. „Гоце Делчев“ /бул. „България“, наляво по бул. „България“, надясно по ул. „Тодор Каблешков“, бул. „Овча купел“, наляво по ул. „Любляна“, надясно по бул. „Никола Петков“, надясно по ул. „Монтевидео“ и по маршрута си до ж.к. „Овча купел“ 2, предлагат от СОС.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>