Джо Байдън възнамерява да признае арменския геноцид

Американският президент Джо Байдън е заявил в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган, че възнамерява да признае геноцида срещу арменците в Османската империя. Това предаде Ройтерс, като се позова на информирани източници.

Първият разговор между двамата се състоя над 3 месеца след встъпването в длъжност на Байдън в средата на януари. Забавянето е разглеждано като игнориране на Ердоган, който се радваше на близки отношения с бившия президент Доналд Тръмп, посочва Ройтерс. Обаждането идва и ден преди арменския Ден на възпоминанието, когато Байдън се очаква да се отклони от внимателно подбраните думи на изявленията на Белия дом в продължения на десетилетия и където събитията от началото на 20-и век бяха описвани като голямо зло, отбелязва още агенцията.

Говорител на Държания департамент каза, че официално изявление по темата се очаква по-късно днес.

Ройтерс пише още, че в информацията на американската и турската институции за разговора обаче липсва каквото и да било споменаване на въпроса. В тях се казва, че Джо Байдън е споделил интереса на Вашингтон към конструктивни двустранни отношения с широки области на сътрудничество и ефективна работа за преодоляване на разногласията. Двамата са се договорили да се срещнат по време на форума на НАТО през юни с цел по-широкообхватен диалог за връзките между страните.