Второкласници от Плевен разкават за народните обичаи на Лазаровден и Цветница

С много усърдие и голям интерес децата от втори клас са подготвили и научили за обичаите и вярвания на Лазаровден и Цветница. Момиченцата са в народни носии, а на главата си носят красиви цветни венчета.

„Народът ни е създал прекрасни приказки и чудни народни песни, но той е сътворил народни празници и обичаи, които и днес пазим и обичаме. Навън ухае на пролет. Пролетните празници са свързани с идеята за зараждащата се сила на природата. Лазаровден или Лазарица се празнува винаги в събота преди Цветница, на осмия ден преди Великден„, каза Анжела.

Лазарките влизат във всеки дом и пеят песни за всеки член на семейството, пеят на девойките за хубост, а на момците – за храброст и ловкост, на стопанката и стопанина да бъдат и да пребъдат, мир и любов в семейството да има“, каза Ивана.

В начално училище „Христо Ботев“ е традиция да се отбелязва всеки български празник, да се припомнят традициите и опазват обичаите, казват учителите. Техните възпитаници са активни участници във фестивали. Ученици от училището спечелиха награди при последното участие в 15 детско-юношески конкурс, организиран от читалище „Никола Йонков Вапцаров“ в Червен бряг и Общината в града.

Ние сме изключително доволни и горди от нашите ученици, защото за поредна година завоюваха призови места. Това са Сияна Христова от първи клас, има златен медал. Мина Минкова от втори клас с второ място. Изненадата е, че спечелиха първо място в категорията дует, като показаха умения да пеят на два гласа“, каза Валентина Николова, преподавател по музика.

Искаме да съхраним българщината, българските обичаи и традиции и да научим децата да обичат България„, допълни Борка Бончева, учителка на втори Б клас.

В нашето училище не само учим за празниците и обичаите, а се стремим децата да ги съпреживеят, да участват в обичаите и обредите, които възстановяваме заедно с тях. Така през детската емоция това се превръща в един прекрасен спомен завинаги и те ще го предадат на своите деца“, каза Капка Грамова, учител на втори В клас. 

След Лазаровден отбелязваме Цветница. Традицията свърза празника Цветница с тържествено посрещане на Исус Христос в Йерусалим с палмови клонки. 

„Той влиза в града на магаре и е приветстван от хората, носещи цветя и палмови клонки. През деня вярващите у нас берат върбови клонки вместо палмовите, с които бил посрещнат Божият син. От там идва и другото име на празника Цветница – Връбница. На този ден на служба в храмовете християните държат в ръцете си върбови клонки и цветя. Свещениците ги осветяват. След богослужението клонките се отнасят в домовете и от тях се вият венчета, с които се окичват вратите на дома и олтара за предпазване от болести и зло. Празнуват имен ден всички, носещи имена на цветя и растения, каза Пламена.

Ученичката Ема разказа: 

„Цветница- Връбница е много важен ден за лазарките, тогава те изпълняват обичая комичене. Преди обяд всички моми се събират на брега на близка река, всяка една лазарка носи венче от върбови клонки, букетче цветя и обредно хлебче, всички те ги хвърлят едновременно в реката. Девойката, чието венче изпревари останалите ще бъде избрана за кумица, тя се изпълва с уважение и почит. На третия ден след Великден кумицата кани всички Лазарки в дома и ги гощава с червени яйца и баница“.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.