Руси Статков: Няма политическо влияние в Агенцията за публичните предприятия

Правилно е принципалът да има лостове за постигане на целите на публичните предприятия. Не може да се гонят самоцелни независимости. Това коментира в интервю за БНР Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Кой в частния сектор си играе на самоцелни независимости“, попита Статков и добави: 

„Може по всяко време принципалът да направи така, че да смени управителните тела. Правният режим на публичните предприятия позволява при неизпълнение на съответните критерии.“

Като „много нелепо внушение“ Руси Статков определи казаното по време на вчерашните дебати в парламента, че Агенцията за публични предприятия и контрол отразява политическата воля само на три политически партии – ДПС, БСП и ДСБ.

„Това, което се опита Делян Добрев да внуши като интрига и да настрои срещу една структура, държавна, една от малкото работещи в държавата, означава подлост, престъпна безотговорност“, заяви Руси Статков в предаването „Преди всички“.

Няма политическо влияние в агенцията, изтъкна той.

Това, което касае агенцията, е една много малка част от публичните предприятия, категоризирани като големи и то в частта им за избор на независимите представители, които трябва да бъдат една трета или най-много една втора от състава на органите за управление и контрол“, поясни Руси Статков по темата с конкурсите в държавните дружества.

Агенцията се явява координиращ технически орган, комисията по номинациите работи по критерии за подбор и оценка, предоставени от принципалите, уточни Статков.

Правила за мониторинг на конкурсната процедура трябва да бъдат приети от МС, но все още не са приети, каза още Руси Статков.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.