В ампирите са легендарни създания, свързани с прилепите, които нападат самотни девици край замъци. Следва объркана любовна история. Това е популярната представа за вампиризма, наложена от Холивуд.

Исторически няма доказателства за съществуването на нищо такова. Модерната идея за вампирите са базира на смесица от легенди и вярвания, които силно се различават от нея.

Консумирането на кръв и човешки органи, за да се вземе силата на победения противник, е практикувано на много места по света. Има доказателства за ритуален канибализъм от дълбока древност.

Такъв е практикуван от някои племена в отдалечени части на Нова Гвинея дори през XX век.

Учени откриха защо някои прилепи пият кръв

Вероятно това е основата, на която стъпват всички легенди за вампирите. В съзнанието на хората от древността и средновековието обаче вампиризмът няма нищо общо с прилепите и всъщност не се свързва тясно с консумирането на кръв.

На много места се е вярвало, че след смъртта им душите на някои хора се измъкват от телата и нападат живите под формата на сенки. Такива легенди имат още древните египтяни, а по-късно и античните гърци.

На Балканите, за да се предотврати това, хората са оковавали душата, обикновено поставяйки железни пранги или пробождайки тялото с железен прът.

На други места вампиризмът се е свързвал с физическото излизане на мъртвите от гробовете им, за да нападат и ядат живи хора. Такива същества са например италианските стриги в легендите. С цел да предотвратят вампирясването там слагали тухли в устите на мъртъвците. Практиката била особено разпространена по време на чумни епидемии, защото се вярвало, че те са дело на стригите.

„Вещици“ гориха момиче в казан в Германия

В трактат от 1679 г. „За дъвчещите мъртви” протестантски богослов в Германия обвинява семейство в окултни практики и заявява, че ако в устата на вампирясалите мъртъвци се сложи пръст или камък и монета, последните ще загубят способността си да дъвчат и ще умрат отново от глад.

Най-известните легенди за вампири са свързани с румънския войвода Влад Трети Цепеш – Дракула, който освен с победите си срещу османците през XV век става легендарен и с ужасяващата си жестокост. Прякорът Цепеш идва от практиката му да наказва с набиване на кол. Мъчение, което вероятно е усвоил докато е бил заложник при османците като младеж. Дракул – син на дракон, пък е родовото му наименование. По-късно думата променя значението си в румънския език в дявол. Няма никакви исторически доказателства Влад Трети да е пиел кръв, както в станалия класика филм „Дракула” на Брам Стокър.

Друг легендарен вампир е унгарската графиня Ержебет Батори. Като част от могъщия род Батори тя имала огромна власт в Унгария през XVI век. Нейният мъж, на когото ражда четири деца, се прочува в битките срещу османците. Той умира, когато тя е на 44 години.

Големият страх в Европа през XVI в. – върколаците

Има данни, че още преди това двамата са обичали заедно да измъчват военнопленници. Изглежда в някакъв момент от живота си графиня Батори развива психическо заболяване. Тя нарежда отвличането на селски девойки, чиято кръв източва в измислен от нея ритуал, с цел да се запази млада и красива. Вярвала, че жертвите ѝ трябва да са непорочни девици. Батори обаче не е пиела кръвта, а се е миела или дори къпала в нея.

Не е известно колко точно момичета е убила, броят варира от стотици до хиляди според различните източници. В един момент графинята започва да набира девойки под предлог за обучение от нископоставени благороднически семейства. За разлика от изчезването на селските момичета, за убийствата на благородничките започва разследване. В крайна сметка графинята е обвинена в изтезаване и убийството на стотици млади момичета в периода между 1585 г. и 1610 г. Осъдена е на доживотен затвор в замъка Чахтице. Умира на 21 август 1614 г. Според легендата обаче тялото ѝ е изчезнало от кулата, където била заключена.

През XIX век в Нова Англия, след знаменития процес срещу вещиците от Салем, починала жена в Роуд Айланд е обявена за вампир. Тя и нейните сестри умират от туберкулоза. Брат им също заболява. Местните хора решават, че той е жертва на някоя от сестрите, която е вампир и изкопават телата им. По устните на едно от тях е открита засъхнала кръв и това е счетено за доказателство за вампиризъм. Сърцето на починалата е стрито на прах, смесено с вода и дадено на брата като лекарство. Това обаче не го спасява от туберкулозата, болест, която често е придружена с отхрачване на много кръв.

Откриха погребения на „вампири“ и в Полша

Ативампирските ритуали са често практикувани през XIX и дори началото на XX век в САЩ. Вярванията, че болестите са дело на вещици или вампири, са били широко разпространени там.

На базата на всичко дотук можем ясно да заключим, че вампири не е имало и няма. Само че идеята за могъщите, неумиращи кръвопийци придобива нов живот в популярната култура на XX век.

Основно в САЩ, но и на други места по света има вампирски общества. В тях хората консумират животинска или човешка кръв. Понякога дори пиейки от малки рани, направени на живи донори.

Информация за такива общества в Ню Орлиънс и Бъфало е публикувана в „Нейчър”. Тези съвременни самопровъзгласили се вампири не убиват хора, но пият кръв, включително и човешка. Занимават се с благотворителност, например хранят бездомните. И редовно си правят медицински прегледи, защото са наясно със свързаните с пиенето на кръв здравни рискове. Въпреки това вярват в мистичната сила на вампиризма.

Как точно умираме

Освен че е възможно да пренася множество заразни заболявания, кръвта съдържа високи нива на желязо. Така консумацията ѝ може да предизвика смъртоносно отравяне с метала.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>