Здравните власти в САЩ препоръчват подновяване на ваксинацията с "Джонсън и Джонсън"

Консултативният комитет по имунизационни практики на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ (CDC) даде препоръка за възобновяване на прилагането на ваксината срещу Covid-19 на компанията „Джонсън и Джонсън“ (Johnson & Johnson) в Съединените щати без никакви допълнителни условия.

Използването на ваксината на Johnson & Johnson трябва да бъде възобновено в Съединените щати, въпреки доказателствата, че тя е свързана с изключително редки, но потенциално смъртоносни кръвни съсиреци, препоръчаха в петък съветниците на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

Влиятелният консултативен комитет по имунизационни практики на CDC се събра за втори път в петък, за да обсъди рисковете и ползите от ваксината на J&J след съобщения за кръвни съсиреци в комбинация с ниски тромбоцити при шест жени, получили изстрела. По това време приблизително 7 милиона души в САЩ бяха имунизирани с тази ваксина.

„Ползите очевидно надвишават риска от популационна и индивидуална гледна точка“, каза д-р Бет Бел, член на консултативния комитет към CDC и клиничен професор в катедрата по глобално здраве в Университета на Вашингтон в Сиатъл.

„Това е нов риск. Разбира се, това е изключително малък риск и по-малък от много други рискове, които избираме да поемаме всеки ден“, добави тя.

Десет от членовете на консултативния комитет към CDC подкрепиха отмяната на временното спиране на употребата на ваксината, докато четирима бяха против, а един член се въздържа по време на проведеното гласуване.

Въпреки това четирима членове на комисията не гласуваха за тази препоръка.

„Напълно смятам, че това е сериозно нежелано събитие“, каза д-р Грейс Лий, професор по педиатрия в Медицинския факултет на Станфордския университет и член на комисията. „Трябва да продължим да гарантираме повишаване на осведомеността“.

Д-р Том Шимабукуро, който е част от Работната група за ваксини срещу Covid-19 на CDC, пък заяви, че по време на наложената ваксионационна пауза е имало шест случая на мозъчна венозна синусова тромбоза (CVST) в комбинация с тромбоцитопения, или ниски кръвни тромбоцити.

Той отбеляза, че в момента има 15 потвърдени случая на CVST и ниски тромбоцити сред 7,9 милиона души в САЩ, които са получили ваксината на J&J. Всички те са жени, а две са на възраст над 50 години. Три от жените са починали.