П арламентът прие с голямо мнозинство на първо четене проекта на „Има такъв народ “ за промени в Изборния кодекс – 210 гласа „за“ и един „въздържал се“.

Няколко пъти от ГЕРБ настояха лидерът на „Има такъв народ“ /ИТН/ Станислав Трифонов да даде гласа си чрез видеовръзка. Поискаха и поименно преброяване в зала за установяване на кворум.

Проектът на ИТН предвижда създаване на 32-ри многомандатен район в чужбина, видеонаблюдение, изцяло мажоритарен вот, експериментално дистанционно електронно гласуване на президентските избори през 2021 г. Предлага се също само машинно гласуване, като гласуването с хартиена бюлетина ще се провежда в посочените в закона секции, както и по изключение само след изрична декларация.

С 69 „за“, 65 „против“ и 71 „въздържал се“ депутатите отхвърлиха законопроекта на ГЕРБ, с който се въвежда мажоритарният вот с абсолютно мнозинство в два тура в едномандатни изборни райони. Предвижда се разделяне на страната на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и шест едномандатни извън страната.


Не бяха приети и промените на Христо Иванов от „Демократична България“, залагащи на гласуване по пощата на национални избори, отпадане на ограничението общият брой избирателни секции да не надхвърля 35 в държава, която не е член на ЕС.

Предвижда се ясен времеви хоризонт от три години за система за дистанционно електронно гласуване. Подкрепиха го 95 народни представители, 116 се въздържаха.

С 69 гласа „за“, един „против“ и 134 въздържали се НС отхвърли и проекта на „Изправи се! Мутри вън!“, с който се въвежда активна регистрация при съставяне на избирателните списъци. Те предлагат също намаляване на пpaгa за разместване на листата чрез преференциално гласуване от 7 на 5 процента.

Вторият законопроект, внесен от Христо Иванов, Антоанета Цонева, получи 95 гласа в подкрепа, един – „против“ и 122 – „въздържал се“ и така беше отхвърлен. В него се предлага дистанционното електронно гласуване да се осъществява в период не по-рано от 7 дни преди и не по-късно от три преди изборния ден. Записана е и възможност за паралелно преброяване на подадените електронни бюлетини както и публикуване на всички протоколи в машинно четим формат.

Законопроектът на Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ също беше отхвърлен – „за“ бяха 9, 70 депутати „против“ и 128 се въздържаха.

В него е записана отмяна на разпоредбата, с която се забранява да бъдат посочвани и регистрирани от името на партии и коалиции като кандидати за народни представители хора на държавна служба – военнослужещи, служителите в дипломатическата служба, от МВР, ДАНС, съдии, прокурори и следователи.

Спорове и предложение за 1400 лева депутатска заплата

ГЕРБ върна мандата, какво казаха от партията на Слави

Правната комисия прие проекта на ИТН, отхвърли този на ГЕРБ

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>