151 депутати решиха България да остане без администрацияС приемането на така наречения мораториум върху решенията на кабинета “Борисов 3” парламентът всъщност суспендира работата на правителството. Казано иначе, това означава, че от този момент България остава без изпълнителна власт.Водени вероятно от революционен плам час по-скоро да изпратят в историята ерата на Борисов, 151 депутати, гласували за мораториума, са пропуснали да прочетат онази част от основния закон на България, според която страната не може да остава без правителство. Дори и ако това е моментното желание на мнозинството в парламента. Или трябва да има редовно правителство, или кабинет в оставка, или назначен служебен от президента.

Така 151 депутати вързаха ръцете на правителството в оставка. Това, че е в оставка, не пречи по закон кабинетът да работи в пълния размер на своите правомощия. А парламентът има правото – пак по закон, да упражнява контрол над неговите решения, но не и да му пречи да работи. Справка – нека депутатите да прочетат внимателно мненията на юристите по конституционно право и да чакат решението на Конституционния съд.

А освен всичко друго цялата тази история с мораториума няма да свърши почти никаква работа – най-много няколко болници да останат без директори и летище Пловдив – без концесия. Струваше ли си тогава цялата пушилка! Нали можеше да дочакат ново правителство, пък после да разчистват сметки, а не да газят през полето.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.