1500 арестувани на протестите в подкрепа на Навални

Близо 1500 души са арестувани вчера на демонстрации в цяла Русия, с искане руският опозиционен лидер Алексей Навални да бъде освободен, предаде Асошиейтед прес.

Според неправителствената организация „ОВД-Инфо“ арестувани са най-малко 1496 души в 82 града; най-големият брой е около 600 в Санкт Петербург, предава БТА.

Най-големият от протестите беше този в Москва. Там хиляди хора преминаха с шествие с през центъра на града. Някои от арестуваните бяха задържани още преди да започнат протестите, включително хора от най-близкото обкръжение на Навални.

Организацията на Навални беше приканила протестиращите да се съберат на Манежния площад, точно под стените на Кремъл, но полицията отцепи площада. Вместо това голямо множество се събра пред намиращата се наблизо Руска държавна библиотека, а друго застана на улица „Тверская“, голям булевард, водещ към площада. След това и двете групи тръгнаха по улиците.

В Санкт Петербург полицията отцепи Дворцовия площад, огромното пространство пред музея „Ермитаж“, и протестиращите се струпаха по околния булевард „Невски“.

Не е ясно дали като участие и интензивност вчерашните демонстрации са били като тези от януари, които избухнаха, след като Навални, който е най-изявеният противник на президента Владимир Путин, беше арестуван. Оценките за участието са различни: според полицията в Москва в столицата са излезли около 6000 души, а наблюдател заяви за Ютюб канала на Навални, че множеството е около 60 000 души.

Екипът на опозиционера свика несанкционираните демонстрации след съобщения от края на миналата седмица, че здравословното му състояние се влошава и животът му е в опасност. Националните протести бяха свикани за същия ден, в който Путин произнесе годишното си послание за състоянието на страната.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.