Х акери искат Apple да им плати 50 млн. долара кибероткуп. Ако компанията не го направи, те заплашват, че ще публикуват чертежи и данни за настоящи и бъдещи устройства, съобщава The Verge.

Данните са взети от компанията Quanta, която е един от производителите на устройствата на Apple, включително MacBook. За хакерската атака беше съобщено първо от изданието The Record, което посочва за извършители групата REvil, която е съставена от руснаци.

Apple представи iPad Pro с 5G и новия си процесор М1

От няколко дни групата публикува в интернет изображения от взетите данни. Това става след като Quanta е отказала да плати исканите 50 млн. долара.

Сега това искане е насочено към Apple, като компанията им срок до 1-ви май т.г. Хакерите казват, че ще публикуват по едно изображение на ден, докато не им бъде платено.

Apple пусна важен ъпдейт за iPhone и iPad

Пред Bloomberg Quanta потвърждава за хакерската атака. Компанията казва, че няма последици върху бизнес операциите ѝ в следствие на пробива. Тя допълва, че хакерите са засегнали малка част от сървърите ѝ.

REvil и преди са атакували други ИТ компании с подобно искане. Apple се оказва най-голямата им мишена досега. Хакерите са публикували и снимка с чертежи на представения на 20-ти април iMac, като доказателство, че разполагат с реални, конкретни данни. Apple за сега не е коментирала темата.

Apple поправи опасни „дупки“ в сигурността на iOS

Процесорите на Apple ще започнат „нова ера“

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>