С кандалът между Чехия и Русия се разраства. Словакия обяви за персона нон грата трима руски дипломати. Те имат срок от седем дни да напуснат страната, обяви словашкият премиер Едуард Хегер, цитиран от Ройтерс и ТАСС, предаде БТА.

Хегер обясни, че Словакия е взела своето решение в знак на солидарност с Чехия,

която по-рано днес даде на Русия срок до края на другия месец да намали числеността на персонала на посолството си в Прага до този на чешкото дипломатическо представителство в Москва.

Словашкият министър на отбраната Ярослав Над каза пред журналисти, че обявените за персона нон грата руски дипломати са се занимавали с дейности, които не отговарят на статута им, предаде Франс прес.

Русия е дълбоко разочарована от „неприятелските действия“ на Словакия, която реши „да прояви псевдосолидарност“ с Чехия по изфабрикуван проблем. „Нашият отговор няма да закъснее“, каза говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Чехия даде срок на Русия

Вчера новият чешки министър на външните работи Якуб Кулханек, който зае поста по-рано същия ден, даде на Русия ултиматум до днес да позволи на 20-имата служители на чешкото посолство в Москва, които изгони, да се върнат. Искането обаче не бе изпълнено.

В събота Чехия експулсира 18 сътрудници на посолството на Русия в Прага, след като каза, че двама руски агенти са причинили през 2014 г. експлозия в оръжеен склад в страната, при която загинаха двама души. Чешките власти заявиха, че взривените оръжия са принадлежали на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Русия отрече обвиненията на Чехия и нарече действията и „провокативни и недружелюбни“. Тя на свой ред обяви в неделя, че експулсира 20 служители на чешкото посолство в Москва, което е по-малко от руското в Прага.
По оценка на чешкото министерство на външните работи персоналът на посолството на страната в Русия наброява 24 души – 5 дипломати и 19 технически служители. Руското посолство в Чехия пък наброява 94 сътрудници – 27 дипломати и 67 технически служители.

Руският посланик в Прага Александър Змеевски пристигна в чешкото министерство на външните работи за среща с неговото ръководство.
Чешките власти междувременно засилиха охраната на руското посолство в Прага.

Отговорът на Русия не закъсня

Русия даде да се разбере, че ще отговори бързо на действията на Чехия от по-рано днес. 

„В момента Прага пое по пътя на разрушаването на (двустранните) отношения. (Нашият) отговор няма да закъснее“, заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Тя припомни „червените линии“, за които спомена вчера руският президент Владимир Путин в годишното си послание към парламента. Русия няма да позволи на никого да ги наруши, отбеляза Захарова.

Чешкият посланик в Москва Витезслав Пивонка междувременно бе извикан в руското Министерство на външните работи, съобщи още ТАСС. На излизане Пивонка каза пред журналисти, че му е бил предаден официалният руски отговор на чешкото решение за експулсиране на дипломати. Той обаче не даде подробности. Чешкият посланик заяви, че засега остава в Москва. Уреждането на двустранните отношения ще бъде дълъг процес, прогнозира той.

ЕС реагира на напрежението между Чехия и Русия

Захарова: Москва предлага на Прага да остави ултиматумите

Чехия: Експлозията е била на пратка оръжия за България

Путин предупреди: Не прекрачвайте червената линия

Борел: Расте напрежението между ЕС и Русия

ЕС ще обсъди обвиненията срещу Русия за взрива в чешки оръжеен склад

Чехия гони 18 руски дипломати

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>