„В енергетиката не се извършва нищо, което е в противоречие със закона, както се опитва да се внуши”. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по време на дебата по време на дебата по мораториум на някои решения на Министерския съвет в оставка.

„Първо, никой не казва каква е истината с така наречените назначения в държавните дружества.

Защо никой не си призна и не каза как стоят нещата в действителност.

Иначе не бих си позволила да отнемам от ценното време на парламента.

Истината е следната, уважаеми дами и господа и българските граждани трябва да я знаят. Не се извършва нищо, което е в противоречие със закона, както вие се опитвате да внушите. В момента се прилага един Закон за публичните предприятия, който вие, уважаеми колеги от БСП, не сте гласували „против”.

Ето я стенограмата от 3 юли 2019 г., когато народни представители на БСП подкрепят този закон и казват, че от две години се борят този закон да влезе в парламента и веднъж завинаги да се спрат назначенията в държавните дружества. Ще ви оставя стенограмата, можете да си я припомните. Въпросът е кога сме искрени – на 3 юли 2019 г. или днес. Хората трябва да знаят отговора на този въпрос”, каза Теменужка Петкова.

По думите ѝ Законът за публичните предприятия е едно от условията България да стане член на Еврозоната и Банковия съюз.

„На какво налагате мораториум с това предложение? На проекта на закон от ОИСР, който е приет от българския парламент и който за първи път въвежда конкурсното начало в назначенията на държавните дружества”, каза още Петкова.

Тя заяви, че конкурсът на БЕХ е проведен по всички законови изисквания и в нея участват 19 кандидати, а изборът е приключил на 31 март 2021 г. „Процедурата в Агенцията за публичните предприятия приключи на 15 април и същия ден министерството е уведомено”, каза Теменужка Петкова. Според нея, ако одобрените кандидати са калинки, не знае какво могат от БСП да предложат.

„Приготвила съм една папка с решения на Министерски съвет от няколко правителства. Тук са решенията, които Министерски съвет е взимал броени дни и часове преди да сдаде властта на следващото правителство. Ще ви ги оставя да си ги припомните. Тук се дават концесии за 35 години. Уважаеми дами и господа, народни представители, благодаря за този дебат. Мисля, че българските граждани получиха достатъчно яснота. Не забравяйте, че в този парламент всички вие и ние сме изпратени с една единствена задача да служим на българския народ и да спазваме законите”, посочи още Петкова.

„С дебата по мораториум на решения на Министерския съвет се отклонява вниманието от съставянето на стабилно и отговорно управление”,

заяви министърът в оставка.

„Слушах с интерес този дебат. До този момент с този дебат не се прави нищо друго, освен да се отклони вниманието от най-важния въпрос, а той е да се направи стабилно и отговорно управление на държавата в тази трудна ситуация. Всякакви опити за въвеждане на обществото в заблуждение с налагане на мораториуми, извинявайте, но звучат смешно и жалко в очите на хората, които са в изпратили тук”, каза още Теменужка Петкова.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>