У крайна призова днес западните си съюзници да покажат, че са готови да накажат Москва с нови санкции, включително отстраняване на Русия от SWIFT (Общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация), за да възпрат Кремъл от прехвърляне на още военни сили срещу Украйна, предаде Ройтерс.

В интервю за Ройтерс украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че макар Киев да не разполага с нова информация, която да сочи, че Русия е решила да предприеме нови военни действия срещу Украйна, е важно Западът да действа сега, за да не допусне това да се случи.

Украйна се опитва да укрепи международната подкрепа в противопоставянето си с Москва

срещу струпването на руски войски по източните ѝ граници и в Крим. „Нямам информация, че вече е взето решение за започване на военна операция срещу Украйна. Така че нещата могат да се развият и в двете посоки”, каза Кулеба.

„Именно затова реакцията на Запада, консолидираната реакция на Запада е толкова важна сега, за да се попречи на Путин да вземе това решение”, подчерта външният министър.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за провала на прекратяването на огъня в източния Донбаски регион,

където от 2014 г. украински войски се сражават с подкрепяни от Русия сили в конфликт, който според Киев е отнел живота на 14 000 души.

На срещата си с американския държавен секретар Антъни Блинкен миналата седмица Кулеба поиска от Вашингтон да осигури „мощни средства за електронна война” за противопоставяне на възможностите на Русия да заглушава украинските комуникации. Украинският първи дипломат разкри още, че е настоял на срещата на външните министри от ЕС в понеделник да се обмисли „забрана на участието на Русия в SWIFT” като част от пакет от нови икономически санкции, ако Русия доизостри ситуацията.

„Западната дипломация е помагала за сдържане на Русия, но всичко ще зависи от това дали са готови да преминат от думи към дела”,

посочи Кулеба.

Украинският външен министър каза, че Киев не е получил отговор от Кремъл на поканата на президента на Украйна Володимир Зеленски от вторник за разговори за зоната на конфликт в Донбас.

Вчера Путин предупреди Запада да не преминава „червените линии” на Русия и каза, че Москва ще отговори бързо и твърдо на всяка провокация. „Аз разчетох посланието на президента Путин по следния начин: Ние ще преминаваме вашите червени линии, но на вас не ви е позволено да пресичате нашите и ние ще защитаваме навсякъде нашите червени линии”, заяви Кулеба.

Путин предупреди: Не прекрачвайте червената линия

Президентът на Украйна покани Путин на среща

САЩ: Русия е струпала огромна армия на границата с Украйна

Русия наложи ограничения за полети над Черно море и Крим

Може ли Украйна да победи Русия във война

Москва: САЩ и НАТО превръщат Украйна в „буре с барут”

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>