Изповедта на един умиращ от COVID: Съжалявам, че отказах „Астра Зенека“!

За случай на мъж от Нидерландия, отказал да се ваксинира с препарата на „АстраЗенека“ заради страх да не развие тромби и заради което решение в момента се бори за живота си след инфектиране с новия коронавирус, съобщиха медиите в Ниската земя.

Заради този случай от болницата в градчето Хеерлен изпратиха писмо до здравния министър на страната, в което категорично заявяват, че пациентът е нямало да стигне дотук, ако бе преодолял страха си и се бе имунизирал с оксфордската ваксина.

,,Да, вирусът го атакува, но това можеше да бъде избегнато. С негово разрешение изпращаме снимка от скенер на белите му дробове, от която не е нужно да си пулмолог, за да разбереш в какво тежко състояние се намират те“, пишат в писмото.

В текста си медиците настояват, че на този фон решението на правителството да задържи повече от 80 хил. дози от препарата на „Джонсън & Джонъсн“ е лишено от логика.

Причината е съществуването на връзка между тромби и ваксината на „Янсен“, която бе оповестена през вчерашния ден от Европейската агенция по лекарствата, припомня онлайн изданието El Confidencial.

По думите на медиците ползите от масовата ваксинация са „зашеметяващи“ и обмислят от понеделник в борбата срещу COVID-19 да включат още няколкостотин ваксини на „АстраЗенека“, които до момента са се съхранявали в хладилниците, за да не се допускат повече такива случаи като с въпросния пациент, който е в интензивното и се бори за своя живот.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.