Еврокомисията публикува правилата за класифициране на зелените инвестицииЕвропейската комисия публикува дългоочакваната си система за класифициране на зелените инвестиции в сектори от промишлеността до транспорта, но отложи решенията дали да се обозначат като зелени ядрената енергетика и електроцентралите на природен газ.

„Таксономия (класификация) на устойчивите финанси“ на ЕС е списък от икономически дейности и правилата, на които те трябва да отговарят, за да се считат за зелени. От следващата година по него ще се преценява кои дейности могат да бъдат обозначени като устойчива инвестиция в ЕС и да получават приоритетно финансиране.Като прави зелените инвестиции по-видими за инвеститорите, Брюксел се надява да помогне за насочването на огромни суми частен капитал в дейности, които подкрепят целите на ЕС в областта на климата.

„Правим скок напред с първата по рода си климатична таксономия, която ще помогне на компаниите и инвеститорите да разберат дали техните инвестиции и дейности са наистина зелени“, заяви изпълнителният вицепрезидент на Комисията Валдис Домбровскис.

Комисията публикува критерии, свързани с климата, за „зелени“ инвестиции, вариращи от саниране на сгради до производство на цимент, стомана и батерии, предава „Дневник“.

Въпросът за природния газ ще бъде включен във втори набор от критерии, който ще бъде издаден по-късно тази година. Ядрената енергия също се преразглежда отделно.

Правилата бяха изготвени след месеци лобиране от страна на правителствата и индустрията, пише Ройтерс. Експертите на евроинституциите и по-богатите западни и скандинавски държави от ЕС казват, че газът, който е изкопаемо гориво, не може да се обозначава като зелен. Държавите от Централна и Източна Европа настояват, че използването му трябва да се насърчава като преходна енергия, която да им позволи да се откажат от по-замърсяващите въглища.

За да бъде определена като устойчива, дадена икономическа дейност трябва да допринася значително за една от шестте екологични цели и да не възпрепятства останалите пет. Техническите критерии, публикувани в сряда, обхващат две от тези шест цели – адаптиране към изменението на климата и смекчаване на последицците от климатичните промени.

Те ще се прилагат спрямо 40 % от европейските дружества, регистрирани на фондовата борса, в сектори, на които се дължат почти 80 % от преките емисии на въглеводородни газове в ЕС, като енергетика, горско стопанство, преработващата промишленост, транспорта и строителството.

Официално Делегираният акт ще бъде приет в края на май, когато бъдат готови преводите на всички езици на ЕС.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.