Добрата новина! България излиза и от третата вълна на COVID-19

България излиза и от третата вълна на COVID- 19. Успяхме да постигнем това, което си поставихме за цел. Няма нито една червена колона в страната. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за актуалната епидемиологична обстановка в страната.

По думите му постигнатото е благодарение на това, че през цялото време ги е водел разумът и интелекта на експертите.

„Убеден съм, че скоро България ще се превърне в пример за постигнати резултати. Благодаря на българските граждани, които повярваха на необходимостта от мерките. На всички онези, които си носеха маските и вярваха че е по-добре да си останат в къщи, вместо да отидат на масово мероприятие. Благодаря ви, българи“, каза проф. Ангелов. Той добави, че е постигнато много, но трябва да продължат да се спазват две основни неща. Първо – да се запази темпът на ваксинация, който през май може да достигне 50 хиляди ваксинирани на ден.

Предстои на днешното заседание на ваксинационния щаб да се обсъди какво се прави с ваксината на „Янсен“ и дали да се възстановят зелените коридори. Второто нещо е спазване на противоепидемичните мерки – носенето на маски, избягването на масови събития, и хората да не се водят от емоцията на постигнатите резултати. „Тази победа е крехка и се дължи на усилията на всички български лекари, сестри, санитари. Но няма да забравим загубените човешки животи. Трябва да спазваме мерки още месец- два. Поне, докато не постигнем 60% имунитет. А такъв може да го постигнем най късно в края на лятото“, каза проф. Ангелов.

Доц. Ангел Кунчев от своя страна допълни, че 14 дневната заболеваемост за страната е 460 на 100 000, а вчера е била 400 на 100 000. Това ни отрежда 14 място в ЕС. На второ място сме по смъртност в ЕС, на трето на Балканите. Най-много заболели има в София, Варна, Русе. „Най-радостното за мен е, че кривата на заболеваемостта спада, но вече я последва и кривата на смъртността и на хоспитализираните. Най глупавото е да опропастим тези резултатите, ако осъществим тесни контакти по празниците, което ще се отрази на заболеваемостта“, каза Кунчев.

Шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски от своя страна посочи, че бдителността не трябва да бъде сваляна, въпреки положителните тенденции. Тй посочи, че намалението на заразените на двуседмична база е около 40%, а на едноседмична – 25%. „Има стръмно спадане, но то няма да е до безкрайност, а до другата седмица“, каза генералът. Той посочи, че при починалите на 100 000 се пречупи пикът и в момента смъртността е 22.6 на 100 000. Намалението на едноседмична база е с три процента, а на двуседмична с пет. Задържането в интензивните клиники е особено тревожно. „Нищо не е свършило. Не трябва да се успокояваме с това, че започна лятото. Надеждата е във ваксината, което е безспорно. Весели и отговорни празници желая“, заключи ген. Мутафчийски.

Директорът на Изпълнителната агениця по лекарства у нас Богдан Кирилов обясни, че Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва анализ и оценка на всички разрешени за употреба ваксини. Той добави, чв в началото на седмица се е потвръдило съотношението полза -риск по отношение на ваксината на Янсен. Това позволява на държавите в ЕС да продължат ваксинацията с нея. Кирилов добави, че миналата седмица у нас пристигна първата пратка от препарата на Янсен, а следващата вероятно ще е на 26 април с около 24 хиляди дози. Предимстото на тази ваксина е, че е еднодозова, добави Кирилов. Продължава оценкта по одобрението на другите ваксини, сред които руската и китайската, добави шефът на ИАЛ. Той изтъкна, че странта ни има потвърждение за това, че ще получи 5,5 млн дози през второто тримесичие – 5,5 млн дози от ваксината на Pfizer, 420 хиялди дози от Moderna и около един милион от AstraZEneca.

По отношение на мерките и извънредната епидемична обстановка проф. Ангелов е на мнение, че те трябва да продължат поне още месец два. Той добави, че вчера главният държавен здравен инспектор е входирал доклад, с който се предлага удължаване с един месец на извънредната епидемична обстановка. „Ще обсъдим мерките още веднъж с доц. Кунчев и Националния щаб и ще вземем решение кое трябва да остане и кое да бъде разхлабено”, уточни министърът в оставка и обясни, че докато няма ново правителство действа този щаб.

„Дали ще даваме тези ежеседмчни брифинги зависи от решенията , които ще бъдат взети от държавата. Те могат да бъдат взети от парламента или президента. Ще изпълним задълженията си“, категоричен е министърът в оставка. Той призна, че Александър Симидчиев му се обади за среща да обсъдят важни въпроси. Тази среща ще е днес пред всички на комисията по здравеопазване на парламентарната комисия. По думите му ситуацията е много сериозна. Той добави, че третата вълна ще отмине, вирусът ще остане и е много важно какви, как и колко бързо ще се вземат решения по отношение на епидемиологичната обстановка. Министърът в оставка обясни, че досега са показали , че могат да взимат бързо трудни решения и са се справили с трите вълни. „В нашето поле няма място за политика, тук се касае за живота на хората, няма място за политика“, каза още проф. Ангелов. Той добави, че с него към момента не са говорили да продължи да работи в щаба и след това. По думите му ясно е замирисало на избори и е започнала кампанията преди да е надживяна предходната предизборна кампания.

По думите му до седмица трябва да има решение за промяна за начина на влизане в страната по отношение на ваксинираните лица. Все още няма решение какви ще са ограничителните мерки около Великден, заяви министърът в оставка Костадин Ангелов. Той успокои че хората по отношение на българските мутации на COVID-19, които бяха регистрирани в Северна България. По думите му този вид на вируса се влияе от ваксините и хората могат да бъдат спокойно, че няма по-различна опасност от тази, която е до момента.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.