Правна комисия: „Да“ за изцяло машинно гласуване, „не“ на мажоритарния вот

Комисията по правни въпроси одобри само един от шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесени от партиите в новия парламент.

На първо четене мнозинство събра само проектът на „Има такъв народ“.

Одобрение за предложенията си за промяна в изборните правила получи само „Има такъв народ“, чийто законопроект включва гласуване по пощата за сънародниците в чужбина, ако има такава възможност, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.

Предложенията на партията включват още създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат.

„Да вървим напред и да се развиваме, а не да вървим назад“, обоснова ги председателят на парламента Ива Митева.

И  у нас, и в чужбина ще може да се гласува с машини и електронно дистанционно.

От „Има такъв народ“ са разписали също да няма ограничения на броя секции в чужбина, видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година.

Предлагат също и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък и компактен орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

Мнозинството в Правната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура.

Предложенията на най-голямата парламентарна група за преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система предвиждаха изборите да се провеждат в едномандатни райони в два тура. От ГЕРБ предложиха районите в страната да са 234 и 6 извън нея, като номерацията им да се определя от президента.

Според „Има такъв народ“ обаче законопроектът на ГЕРБ е с единствената цел да ги предизвиква, тъй като те са поели такъв ангажимент пред своите избиратели.

По време на дебатите в парламентарната правна комисия за промени в Изборния кодекс представителите на ГЕРБ и „Има такъв народ“ си отправиха взаимни обвинения в „законодателстване за една нощ“.

Темата отвори Радомир Чолаков от ГЕРБ, който възрази срещу предлагането на такива съществени промени, каквито са пощенско електронно гласуване в ситуация, в която не е ясно кога ще има избори. Според него, освен това, държавата няма достатъчно капацитет да бъдат въведени тези новости.

Репликира го председателят на НС Ива Митева с подробен анализ на предложението от ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна система в два тура. Тя посочи именно този законопроект като доказателство за писане на закон за една нощ и декларира, че ИТН не се е отказал от мажоритарната избирателна система, но за да не бъде въведена тя се нуждае от време.

Дебатът премина именно под знака на неизвестността – дали парламентът ще излъчи правителство, или ще се върви към предсрочни избори и колко пленарно време имат за работа по изборните промени, както и ако се върви към бързи избори, допустимо ли е в последния момент, според европейските стандарти, да се променят изборните правила.

Общото в законопроектите на „Изправи се! Мутри вън!“ , „Има такъв народ“ и „Демократична България“ беше акцентът върху гласуването на българите зад граница.

Заседанието беше открито от новия председател на новата Правна комисия Радостин Василев, който пожела на колегите си, като истински елит на правната мисъл в НС, да работят в името на интересите на гражданите, да не се обиждат и да се уважават.

Как протече гласуването

Проектите на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ не минаха заради големия брой гласове „въздържал се“, докато този на ГЕРБ, предвиждащ мажоритарно гласуване в два тура, беше спрян с масово гласуване „против“ от представителите на всички останали парламентарни групи.

Малко след като се случи това, с четири гласа „за“, четири „против“ и пет „въздържал се“ не успя да мине и проектът на „Има такъв народ“ за намаляване на партийната субсидия на един лев за глас.

В петък обсъждането ще се повтори в пленарната зала на Народното събрание, след което започват да текат сроковете за нови предложения за промени в Изборния кодекс.

Правната комисия на Народното събрание прие още решение за мораториум „върху отдаването на концесии, продажбата на държавни и общински болници и назначенията в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50% държавно участие“.