Над 400 са арестуваните при протестите в защита на Навални в Русия

Повече от 400 души са задържани по време на протестите в подкрепа на опозиционера Алексей Навални в десетки градове на Русия.

Основното искане е на Навални, който е в затвора, да бъде осигурена адекватна медицинска помощ.

Неразрешени от властите протести в защита на Навални са обявени в 42 града на Русия. В тях са участвали над 14 хиляди души, твърди руското вътрешно министерство. Според демонстрантите броят им е многократно повече.

В момента многохилядно шествие се провежда в центъра на Москва. Според  полицията в руската столица участниците са около 6 хиляди. Въпреки опасенията на демонстрантите органите на реда засега не предприемат никакви действия и протестът преминава като цяло мирно.

Протестиращите скандират „Русия ще бъде щастлива“, „Свобода за Навални“ и „Свобода за политическите затворници“.

По-рано районът около Кремъл беше отцепен от органите на реда. 

Правозащитната организация ОВД-Инфо съобщава за 18 задържани в Москва. За масови арести обаче беше съобщено минути пред 22 часа българско време в Санкт Петербург.

Още преди обед превантивно бяха арестувани прессекретарят на Навалини Кира Ярмиш и юристът на основания от него Фонд за борба с корупцията Любов Собол.

Алексей Навални обяви на 31 март безсрочна гладна стачка и обвини затворническата администрация, че не му осигурява адекватно лечение.

Личният лекар на Навални Анастасия Василиева определи състоянието му състояние като критично и предупреди, че той е застрашен от бъбречна недостатъчност и внезапно спиране на сърцето.

Същевременно беше съобщено, че четирима лекари извън руската затворническа система са посетили днес  Навални и не са открили сериозни здравословни проблеми. Това предаде агенция „Новости“.

Протестът в Москва - 21 април 2021 г.

ЕП осъди арестите

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи задържането на привърженици на Алексей Навални преди планираните протести в Русия като действие „достойно за съжаление“. 

„Властите трябва да зачитат правото на събирания, написа Мишел в „Туитър“ и призовава да бъде осигурена необходимата и качествена медицинска помощ на Навални, както и той да бъде пуснат от затвора.