Б ерлинската полиция използва днес сълзотворен газ срещу голям протест на противници на ограничителните мерки, наложени заради коронавирусната пандемия, предаде Франс прес.

Протестът се провеждаше в близост до Райхстага, където депутатите обсъждат закон за втвърдяване на мерките за борба срещу пандемията.

Преди това силите на реда призоваха по високоговорители хилядите събрали се протестиращи да се разпръснат.

Очаква се обсъжданият проектозакон да засили правителствените правомощия за борба с пандемията, припомня АФП. 

Стотици излязоха днес на протест в Берлин срещу закон, който парламентът се готви да приеме, даващ на националното правителство правомощия да налага локдаун в райони с високи нива на заразени с коронавируса, за да овладее третата вълна на пандемията, предаде Ройтерс.


Източник:
БТА

Канцлерът Ангела Меркел реши да подготви закона, предизвикал критики на опоненти, които твърдят, че той ограничава личните свободи, след като някои от 16-те германски провинции отказаха да въвеждат твърди мерки въпреки ръста на случаите на коронавирус.

Предвидените в закона мерки включват полицейски час между 22.00 ч. и 5.00 ч. и ограничения за частни събирания, спортни дейности и работата на търговските обекти. Училищата ще бъдат затворени и ще се върнат към дистанционно обучение, ако нивото на разпространение на заразата достигне 165 случая на коронавирус на 100 000 жители.

Стотици протестиращи, от които малцина носещи маски, се събраха в слънчевото време пред Бранденбургската врата, недалеч от сградата на Бундестага в центъра на Берлин.

Демонстрантите развяваха германски знамена и носеха транспаранти с надписи: „Мир“ и „Демокрация“, като пускаха музика.

Върху един от плакатите пишеше: „Веднага спрете паниката“. На мястото на демонстрацията имаше паркирани полицейски автомобили, а полицаи се грижеха за спазването на реда.

Ангела Меркел се ваксинира срещу COVID-19

Меркел настоява за локдаун и вечерен час в Германия

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>