К рай границата с Украйна в момента са разгърнати повече руски войници, отколкото през 2014 г., когато Русия завладя Крим, обяви говорител на Пентагона, цитиран от БТА.

Джон Кърби не съобщи точния брой на дислоцираните военни но окачестви ситуацията като много тревожна.

Комисарят по външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел беше по-конкретен.

България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна

Той посочи, че по границата с Украйна, Русия е струпала 150 000 руски военни. После обаче това число беше коригирано от Европейската комисия до 100 000, без да се даде обяснение каква е причината за промяната.

„Това е най-голямото разгръщане след 2014 г., когато бе нарушен суверенитетът и териториалната цялост на Украйна“, заяви Кърби на пресконференция.

Рябков към САЩ: Внимавайте, играете си с нервите на Русия

„Руснаците казват, че става дума за учения. Според нас не е много ясно, че това е целта“, подчерта Кърби и призова Русия да разясни намеренията си.

Украински войник бе убит, а друг бе ранен в неделя при сблъсъци със сепаратистите в Източна Украйна. Киев се страхува, че Кремъл, използва проруските сепаратисти в Донбас, за да намери претекст за мащабна инвазия.

Може ли Украйна да победи Русия във война

Русия пък уверява, че не заплашва никого и заклеймява украинските провокации.

Войната в Донбас досега е отнела живота на над 13 000 души, а близо милион и половина са разселени след избухването на конфликта преди 7 години.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>