П редседателят на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова и майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ внесоха в деловодството на Народното събрание промени в Закона за личната помощ. Под законопроекта са се подписали и депутати от „Има такъв народ“.

Манолова: Внасяме проект за създаване на Комисия по ревизията

Със законопроекта се връщат текстовете в закона относно работното време и заплащането на личните асистенти, които бяха отменени в края на 2020 г. от предишното Народно събрание.

Вера Иванова от „Системата ни убива“ посочи, че Законът за личната помощ е извоюван след седем години протести, приет е през 2018 г. и през декември миналата година управляващите по предложение на социалния министър Деница Сачева са го унищожили. Тук не става въпрос за пари, този закон е закон за живот, отбеляза тя. Иванова заяви, че палатката на „Системата ни убива“ ще остане, докато законът не бъде възстановен във вида му от 2018 г.

Спор в НС относно Закона за личната помощ

Нели Димитрова от „Системата ни убива“ отхвърли твърдения на Сачева, че ако този закон се отвори в пълната му сила, ще бъде за 670 хиляди души с увреждания, които имат ТЕЛК. Нима всички тези хора имат нужда от лична помощ? Ние твърдим, че в България са не повече от 50-60 хиляди, а в момента ползвателите са 37 600, посочи тя.

Увеличават заплащането на личните асистенти

„С внасянето на тези промени поправяме една несправедливост“, коментира Мая Манолова. По думите й, уврежданията нямат работно време и е нечестно и безсърдечно хората с увреждания да бъдат лишени от личен асистент в събота и в неделя или след 17.00 часа. Тя посочи, че с промените се възстановява законът в първоначалния му вид, който дава възможност на хората с увреждания да получат помощ в обем, който предвижда тяхната индивидуална оценка.

Манолова коментира, че този закон би струвал допълнително на бюджета 80 млн. лева, като в това се предвижда и повишеното заплащане на личните асистенти от 1 юни в размер на 1,4 спрямо минималната работна заплата.

Майки на деца с увреждания искат оставката на Сачева, готвят протест

Тя допълни, че това е изключително отговорен, квалифициран и тежък труд, така че да се заплаща в рамките на 800 лева е абсолютно справедливо.

Теодора Пенева от „Има такъв народ“ посочи, че подкрепят закона в първоначалния му вид, не само защото това е кауза, която подкрепят от дълги години, но и защото този закон е спасителен за хората с увреждания.

„Ако за нас това е битка от години, за хората с увреждания това е битка от самото раждане“, коментира тя.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>