Ж ителка на сирийската столица Дамаск подаде документи за участие в предстоящите избори за президент на страната, предаде „Асошиейтед прес“, като цитира изявление на председателя на парламента Хамуда Сабаг.

50-годишната Фатен Али Нахар, стана първата жена, кандидатирала се за най-високия пост в страната.

Иран вижда възможност за натиск върху Турция и Русия през Централна Азия

Вторите избори от началото на гражданската война преди 10 години са насрочени за 26 май, но те имат по-скоро символичен характер, тъй като се очаква да бъдат спечелени от президента Башар Асад, отбелязва АП.

Сирийците в чужбина ще гласуват на 20 май.

Ще отвърне ли Турция на руските провокации в Сирия

За самата Нахар се знае малко. Сабаг огласи възрастта, мястото й на раждане и името на майка й. В социалните медии обаче няма публикации за нея.

Освен Нахар за участие в изборите досега са се регистрирали още двама кандидати, включително бизнесмен, който се кандидатира и през 2014 г, когато президентът Башар Асад спечели близо 90 на сто от гласовете, припомня АП. Самият Асад още не е подал документите си за участие, но повечето хора очакват да се кандидатира за четвърти седемгодишен мандат.

Башар Асад е на власт от 2000 г., след смъртта на баща му Хафез Асад, управлявал страната в продължение на 30 години.

Сирия 10 години по-късно – разделена и изправена пред нови кризи

Гражданската война в страната започна през 2011 г.

Според опозицията и западните страни избори през 2014 г. бяха опит да се осигури легитимност на действащия президент. Малко вероятно е международната общност да признае легитимността и на предстоящите избори.

Според резолюцията на ООН, за политическо решение на конфликта в Сирия трябва да бъде изготвена нова конституция, която да бъде одобрена на референдум, преди да се проведат президентски избори под наблюдението на ООН. Но в работата по конституцията е постигнат малък напредък, а Асад продължава да се ползва с подкрепата на Русия и Иран.

Администрацията на американския президент Джо Байдън вече заяви, че ще признае резултата от президентските избори, само ако гласуването е свободно, честно, под надзора на ООН и представлява цялото сирийско общество.

Как ситуацията в Сирия е свързана с преговорите в Нагорни Карабах

Един малък град показва бъдещето на войната в Сирия

Какво постигна Русия пет години след интервенцията в Сирия

„Ислямска държава” се завръща в Сирия и Ирак

Ще успее ли Русия да спечели кюрдите в Сирия

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>