Гръцкият туризъм ще се възстанови след 2-3 години

За възстановяването на туристическата индустрия в Гърция от кризата с COVID-19 ще са необходими поне две или три години, твърдят представители на сектора, цитирани от електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini. Това важи за туристическите дестинации в световен мащаб, твърдят 59-те мениджъри в проучване, проведено от Metron Analysis за хотелската компания DHR Services.

Това е сериозен проблем за държава, в която туризмът представлява над 20% от икономиката. Но според анкетираните страната има необходимото, за да се възстанови по-бързо от другите, при условие че инвестициите в нови хотели, курорти и инфраструктура, както и в нови модели на продажби и операции, продължат.

Повечето респонденти в проучването са съгласни, че пътуванията и разходите в туристическите сектори ще останат тази година значително по-малки от 2019 г., като градовете са изправени пред най-големите проблеми: само 5% вярват, че търсенето ще се възстанови до нивата преди пандемията в рамките на шест месеца. И дори при този най-оптимистичен сценарий, тазгодишният туристически сезон, който държавните служители настояват да започне на 14 май, е по-скоро загубен. Други 21% вярват, че търсенето на гръцки дестинации ще се възстанови до нивата от 2019 г. през следващата година, 51% – за две години и 21% – за три години, докато само 2% вярват, че това ще отнеме повече от три години.

Запитани какви фактори ще улеснят възстановяването, респондентите се позоваха на по-гъвкави политики за анулиране – които вече са въведени от 2020 г. – атрактивни условия на плащане и по-добра хигиена и безопасност в хотелите.

Гърция остава привлекателна дестинация за инвестиции, особено в хотелиерските услуги от по-висок клас. Също така има силна тенденция хотелите да се присъединяват към световните вериги, нещо, което гарантира тяхното бъдеще.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.