А ко премиерът Борисов прецени, ще отиде при депутатите. Той заяви, че ще отиде, така че го направи. На всички е ясно, че целта е да бъде унизен, а не да се чуе Планът за възстановяване и устойчивост. Това посочи министърът на транспорта Росен Желязков в ефира на NOVA.

Георги Свиленски: Искаме Борисов да представи плана за възстановяване

Той отбеляза, че Планът е ясен, има три издания и вече е обсъден и със синдикати, и с работодатели, и с неправителствения сектор. 

„Ако парламентът има други виждания, свързани с политиките, програмите и съответните проекти в него, има възможността да направи допълнения и предложения. Това или друго правителство ще го внесе така, както събере политическата воля на новото мнозинство в парламента“, каза още той.

Започват консултациите при президента за нов кабинет

„Доверието, което всеки един парламент гласува на правителство, се нарича инвеститура, т.е. той го облича с доверие и отговорност. Това важи за мандата на съответния парламент. Този парламент не е дал доверие на кабинета. Той е дал оставка пред новоизбраното Народно събрание, така че всяка една политическа отговорност не може да бъде носена по смисъла на едно редовно правителство в рамките на мандата на парламента, който го е избрал“, посочи Желязков.

Кой се страхува от служебно правителство

„От друга страна, премиерът, както и заместник министър-председатели, и министрите, по смисъла на действащия правилник могат да се съобразяват с правилата, свързани с парламентарния контрол. Такива хрумки за привиквания унижават правовата държава от гледна точка на разделението на властите“, коментира той.

„Ние имаме законодателна, изпълнителна и съдебна власт. И дотолкова, доколкото изпълнителната власт функционално черпи правомощията си от законодателната, това е т.нар. политическа отговорност, но извън процедурите по правилник тя се изчерпва с изтичане на живота на предишното Народно събрание“.

Борисов: Опитват да се саморазправят с ГЕРБ

Той коментира думите на Филип Станев за това, че е имало подмятания от страна на депутатите от ГЕРБ към останалите депутати.

„Разбира се, във всяко едно Народно събрание има подмятания. Между редовете по хоризонтал и вертикал прехвърчат искри. За съжаление, добрите нрави дори и в Народното събрание не са принцип, а изключение. Парламентарната етика ще е тема, която ще занимава всички. Аз и моите колеги ще направим необходимото, за да върнем добрия тон в парламента“, каза Росен Желязков.

По думите му Народното събрание не трябва да търси рейтинг, а да задава добър тон в обществото. 

„Цвета Караянчева бе добър председател и се ползваше с необходимия авторитет, колкото и да се опитват всички да я унижават“, каза Желязков.

„Не познавам новия председател. Дотолкова доколкото е била директор в администрацията на Народното събрание предполагам, че има експертизата и опита да се справя с процедурата и очакванията за този висок пост“, коментира той.

Депутатите насрочиха задължително изслушване на Борисов

БСП ще гласува против ГЕРБ и ще подкрепи „Има такъв народ“

Манолова: Разбирам, че Борисов иска да накаже българския народ

Нинова отговори на Борисов: Нас не можахте да купите

Свиленски: Това е най-бързият начин Борисов да се върне на власт

Слави Трифонов: Те са токсична партия, която трябва да изчезне

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>