В Занзибар не приемат долари отпреди 2007 година

Най-често обсъжданата посока, щом българи заговорят за пътуване напоследък, е Занзибар. Относително автономната островна част от Танзания е привлекателна с липсата на изисквания за PCR тест и достъпните си цени на място. С шестима колеги си бяхме наели къща за гости в селцето Джамбиани срещу 12 долара на вечер на човек. Любопитното е, че уж бяхме заедно, а всяка от нас има различна представа за Занзибар. Помолих Петя Кръстева, изпълнителен директор на лайфстайл списания, първа да сподели своя наръчник за оцеляване на начинаещи в тамошните земи.


Името на Танзания се оказа съчетание от Тан, Танганика – частта от държавата, която е на континента и Зан от Занзибар. А Петя Кръстева ни дава полезни съвети за Земята на черните хора, както се превежда името на острова от арабски. Впрочем, Занзибар далеч не е единствената държава, в която не приемат доларови банкноти по-стари от 2007 година. Така е в доста от развиващите се страни. Причината е, че Саддам Хюсеин наводнявал пазара с достоверни на вид банкноти, за да подкопава икономиката на САЩ.

Един ще помни завинаги занзибарските залези, друг ще се влюби в безкрайно живописните отливи на Индийския океан, трети ще иска отново и отново да се изгубва в кадаифа от пъстрите улички на Стоун таун. На Петя Кръстева, обаче са ѝ направили впечатление усмивките на занзибарските жени, които се препитават, сушейки водорасли.

Снимки: Петя Кръстева и Магдалена Гигова