Чехия каза на ЕС и НАТО, че подозира Русия за взрив във военни складове

Чехия е информирала Европейския съюз и НАТО за предполагаемата намеса на руското разузнаване при взривовете в чешки складове за боеприпаси преди седем години. Разкритията доведоха до обявяването за „персона нон грата“ 18 руски дипломати, идентифицирани като служители на разузнаването. Според премиера Андрей Бабиш те може да имат отношение към взрива в чешките складове преди седем години.

Според тогавашния чешки премиер Бохуслав Соботка целта на взривовете, които той определя като терористично нападение, е била да се осуетят оръжейни доставки за Украйна и за опозицията в Сирия.

Очаква се въпросът да бъде разгледан на срещата на европейските външни министри в понеделник. 

Чешкият премиер Андрей Бабиш обоснова решението за екстрадиране на 18 служители от руското посолство в Прага.

„Въз основа на ясни доказателства, събрани в разследването на нашите служби за сигурност, мога да заявя, че има достатъчно обосновани подозрения за намесата на служители от Главното разузнавателно управление, отдел 29155, при взривовете в складовете за боеприпаси в района на Върбетица през 2014 година. Чехия е суверена държава и трябва да реагира по необходимия начин на получените сведения в областта на сигурността“.

Според някои твърдения има и българска следа по случая с взривените боеприпаси. Специалистът по въпроси на сигурността проф. Марк Галеоти посочи пред Би Би Си, че те са били обект на сделка за украинската армия на български търговец на оръжие.

Чешката полиция издирва двама мъже с руски паспорти с имената Александър Петров и Руслан Боширов. Същите са заподозрени за отравянето с „Новичок“ на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през 2018 г.

Руслан Боширов и Александър Петров

Дипломатическият скандал постави под въпрос участието на Русия в търга за строителството на нов енергоблок на атомната централа „Дуковани“.

Чешкият министър на промишлеността бе категоричен, че „Росатом“ вероятно няма да бъде допусната дори до процедурите по сигурност преди самия търг.

Отменено бе и предстоящо посещение в Москва на чешкия външен министър Ян Хамачек.

Последва остра реакция от страна на Москва.

Руското външно министерство заяви днес, че решението на Прага  да експулсира 18  дипломати е абсурдно и необосновано, и че зад него прозира американска следа.

Говорителят на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова заяви, че „Прага е наясно какво ще последва след подобни „фокуси“.

Според Москва това е провокация и затова вече се подготвят ответни мерки. Тези мерки ще накарат „авторите на тази провокацията да осъзнаят пълната си отговорност за разрушаването на основите на нормалното развитие на отношенията между нашите държави“, са казва в изявлението на руското външно министерство.

Според международната практика eдна от тези мерки може да е реципрочното изгонване на чешки дипломати от Русия, което може да се окаже равнозначно на закриване на чешкото посолство в Москва, коментират медиите в Прага.