„Служебният кабинет ще се случи само ако се изчерпат всички други възможности в новото Народно събрание. Силно се надявам, че това не е така. Ако питате кой най-много се страхува, очевидно е, че от лятото насам тези, които най-много се страхуват са политическа партия ГЕРБ и другите партии, които са в тяхната коалиция”, заяви в ефира на NOVA вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Прави ли Ви впечатление, че само те говорят за служебен кабинет,

а президентът говори за служебен кабинет дотолкова доколкото това е едно конституционно задължение. Няма как да оставим държавата във вакуум. Разбира се, че сме готови за всяка една ситуация, такава каквато тя ще бъде през следващите дни. Но първо има един кръг от консултации, след това има връчване на мандати и чак тогава ако са изчерпани всички възможности ще се стигне и до служебен кабинет”, добави още Йотова.

Относно брифинга на Бойко Борисов Йотова заяви, че не е чула новина и не ѝ е ясно защо се е състояла днес. Тя определи пресконференцията му като време за лично обяснение. На извънреден брифинг днес министър-председателят в оставка каза, че идната сряда ще се яви пред народните избраници, които обаче, по думите му, целят да превърнат пленарната зала в Народен съд.

Йотова припомни, че

Планът за възстановяване на България е трябвало да бъде представен пред народните представители още през есента, но това не се е случило.

Относно първия и втория вариант на документа, вицепрезидентът заяви, че това е много сериозен документ, който изисква сериозни консултации.

„Притесняват ме заложените цели. Можете ли да си представите, че до 2024 година ние се надяваме 50% от българското население да е компютърно грамотно и 35% от икономиката да бъде цифровизирана? Оттам нататък четирите стълба нямат политическо послание, няма отговора на въпроса каква е България в 2021 г. и къде искаме да стигнем след 4 години. Събирани са различни експертни мнения, поизтупани са малко папките от различни министерства, това е натоварено в тези страници. Надявам се, че ще се намерят грамотни и разумни хора, които после да го поправят”, заяви Йотова. Според нея Планът все пак трябва да бъде внесен в рамка и навреме, но след това да бъде редактиран.

Относно БСП, вицепрезидентът смята, че доверието, което са изградили през годините, е нараснало още повече. За Йотова не е било изненада, че е избрана от Радев за втори мандат. Двамата за обсъждали аргументите, с които да защитят своето решение. „За нас най-важното, след обявяването на новината за втори мандат, беше да върнем държавността. Ние разчертахме една цяла политическа програма. Хората подкрепиха аргументите, а не просто кандидатурата на две личности”, смята вицепрезидентът.

Йотова заяви, че симпатизира на „Има такъв народ”,

тъй като в тяхно лице вижда млади хора, които търсят промяна. Относно предложението им за промяна в Изборния кодекс, тя е на мнение, че не е необходимо членовете на ЦИК да се назначават от една институция.

Борисов: Опитват да се саморазправят с ГЕРБ

Депутатите насрочиха задължително изслушване на Борисов

БСП ще гласува против ГЕРБ и ще подкрепи „Има такъв народ“

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>