Димитър Попов, АТТА: Туристическите почивки в страната по Великден са провалени

Туристическите почивки в страната по Великденските празници са провалени, съобщи председателят на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти Димитър Попов пред БНР:

„Започнаха масови анулации, особено за автобусни и други екскурзии по Великден. Изведнъж казаха, че забраната за организираните пътувания важи не до 30 април, а до 27 април, но тези три дни са ключови. Настъпиха хиляди анулации, а сега изведнъж се отпуснаха мерките, но вече е късно да реагираме за Великденските празници„.

Попов определи като закъсняло намерението да бъде отменена карантината за влизащите в страната, за което държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза в предаването „Неделя 150“:

„В нашия бранш нещата трябва да се случват с известна предвидимост, защото трябва да се направи съответната подготовка – пълнят се автобуси, пълнят се чартъри. Това не може да стане с една или две седмици предизвестие“.

По думите му положението с летния сезон е много тежко:

„Най-големият английски туроператор, който изпращаше туристи в България, анулира всички чартърни полети до края на май. Има известни шансове чак за юли и август да се спаси част от сезона. Тези неща са много тревожни“.

Димитър Попов изрази очакване все пак сезонът да бъде малко по-добър от миналогодишния, който по думите му е бил катастрофален:

„Но малко по-добър, нищо повече!“, заяви той.

Интервюто на Явор Стаматов с Димитър Попов в предаването „Неделя 150“ можете да чуете от звуковия файл.