Отново засилено полицейско присъствие в Габрово след фейсбук провокацияОДМВР- Габрово и Дирекция „Жандармерия“ ще осигурят засилено полицейско присъствие в града, след призиви и целенасочени провокации в социалните мрежи от етнически характер. Това съобщиха на сайта на дирекцията след като  в социалната мрежа  пост за пребит габровец на ул. „Николаевска“ до Шиваров мост се превърна в най-споделяната публикация. Според лансираната версия, споделена в група Свободно Габрово, мъж е пребит със синджир от малолетен след забележка към роми да спрат да крадат от съседна къща. 

От официалното съобщение на ОДМВР става ясно, че инцидент наистина е имало, но от битов характер. Ето какво гласи официалното съобщение:Днес, 16.04.2021 г., в 13:25 часа, в ОДЧ при ОДМВР-Габрово чрез телефон 112 е получено съобщение за възникнал скандал на ул. Николаевска 174, гр. Габрово. Изпратеният на място автопатрул установява две лица на 14 год. и 43 год., които са живущи на същата улица. При изясняване на фактическата обстановка и двамата заявяват, че не желаят вземането на отношение от страна на полицията, въпреки това лицата са доведени в РУ-Габрово и при извършената проверка е установено следното:

Между двете лица е съществувал конфликт назад във времето, който е довел до размяна на по един удар с ръка, което е провокирано от 43-годишния. В резултат лицето- инициатор получава повърхностно нараняване в областта на скулата на дясното око, съпроводено с лек кръвоизлив. На същия е извършена проверка за употреба на алкохол, която е с положителен резултат.

Във връзка с горното, от лицата са снети подробни сведения, образувана е преписка по описа на РУ-Габрово, като е уведомена Районна прокуратура-Габрово.

Приканваме всички жители на гр. Габрово да не се поддават на призиви и целенасочени провокации в социалните мрежи, тъй като в конкретния случай няма посегателство спрямо живота и здравето на жител на града, което да е на основа на етническата му принадлежност, а става дума за спречкване, което е на междуличностна основа и с чисто битов характер

Във връзка с възникналия инцидент ще бъде засилено полицейското присъствие с участие на Дирекция „Жандармерия“ с цел опазване на обществения ред.

Точно преди 2 години Габрово се превърна в център на размирици и етническо напрежение след като група роми биха продавач в денонощен магазин в града след забележка, че притеснявали друг клиент.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.