Затвор от 17 години за мъж, пребил жена си до смърт във ВрачанскоОкръжният съд във Враца осъди 50-годишният Илия Илиев за умишлено убийство, извършено от него по особено мъчителен начин и с особена жестокост. За тежкото престъпление на подсъдимия бе наложено наказание лишаване от свобода за срок от 17 години. Съдът е уважил и гражданския иск на близките на жертвата в размер на 365 000 лева.

Илиев живеел на семейни начала в дома му в циганската махала  на врачанското  с. Върбица със Зина Тошкова и малолетния й син. От съвместното съжителство двамата имали дъщеря, родена през 2017 г.Още в началото на съвместния им живот Илия започнал да бие жената и детето й, поради което тя няколко пъти го напускала. Пострадалата се оплаквала на нейни близки и на кмета на селото от физическия и психически тормоз, на който била подложена от страна на мъжа си. Сигнали за скандали в дома им били подавани от съседи.

На 17 август 2018 г., след престой в болница, Зина се обадила на национална телефонна линия за деца, за да разговаря с дежурния служител към отдел „Закрила на детето“ във Враца. Споделила за влошените взаимоотношения с Илиев., като заявила, че не иска да се връща в дома му в с. Върбица. Жената поискала съдействие за сина си.

Социалните служители, със съдействието на полицаите и кмета на с. Върбица, посетили дома на Илия Установена била лоша хигиената, както и липса на храна. Детето било взето и настанено в приемно семейство. Тошкова останала в дома на мъжа си с намерение впоследствие да се премести да живее с двете си деца при близки в софийското  с. Говедаре.

През нощта на 30 август 2018 г., след пореден скандал Илия нанесъл поредния побой на Зина. На пристигналия екип на спешна помощ мъжът обяснил, че намерил жена си паднала в двора и я е внесъл вътре. Пояснил, че тя вероятно е получила гърч поради епилепсия. Пострадалата била транспортирана в болнично заведение, където по-късно починала.

В заключението на извършената съдебномедицинска експертиза се посочва, че причината за смъртта е съчетана травма – закрита черепно-мозъчна, гръдна (счупване на пет ребра) и коремна, довела до състояние несъвместимо с живота.

 

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.