Н апълно логично е щабът да бъде разформиован в края на мандата на премиера Борисов. Това е надинстуционална структура, която координира държавни органи. Логично е следващият премиер да създаде такъв консултативен орган. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг на здравните власти.

Той отбеляза, че брифингите ще продължат, а отговорността за контрола на пандемията се носи от министъра на здравеопазването и държавния здравен инпесктор.

„Да не се опитват политиците да правят политика от това решение. Уморихме се от политика в здравеопазването“, призова проф. Ангелов.

„Ситуацията в страната е съвсем различна. Информацията, с която разполагаме, е съвсем различна от началото на епидемията. Изградихме модел, вече знаем какво и как да правим. Нека не търсим политика в това“, каза той.

Ангелов бе категоричен, че страната ни се справя с третата вълна на COVID-19.

„Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително намаляване на броя на хоспитализираните. Справяме се и с третата вълна на COVID-19, което означава, че мерките бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа въпреки чувствително по-големия натиск, но за голямо съжаление продължаваме да губим човешки животи“, отбеляза той.

Намалява броят на заетите легла за неусложнени и усложнени състояния на пациенти. В лечебни заведения са настанени 153 души медицински персонал.

В половината от страната заболяемостта е под 500 на 100 хиляди души, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Ако се запази темпът, вървим към затихване на третата вълна, посочи той.

Очаквайте подробности!

 

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>