EasyJet: Европа ще е отворена за пътувания от края на май

От края на май повечето европейски държави трябва да бъдат отворени за туристи, заяви британската авиокомпания easyJet заяви, цитирана от Reuters.

Според изпълнителния директор на EasyJet Йохан Лундгрен по-голямата част от Европа ще бъде отворена за пътуване това лято и не би трябвало да има тревога от трета вълна от инфекции на COVID-19 на континента.

Някои експерти от туристическата индустрия обаче не са така оптимистични. Според тях пътуванията на британски туристи ще бъдат ограничени до Исландия, Малта и Израел, страни, които са постигнали по-голям напредък в програмите за ваксинация, отколкото големите европейски дестинации като Испания, Италия и Франция.

Според авиокомпанията планът на Обединеното кралство да направи PCR тестовете за COVID-19 изискване за пътуване до страни от зеления списък, може да намали посещенията на британски туристи в Европа, заради цената на теста.

Въздушните пътувания бяха силно ограничени поради пандемията през последните 12 месеца и easyJet работи с едва 9% от капацитета си през първото тримесечие на тази година.

Междувременно стана ясно, че ЕС вероятно ще направи ваксинационните сертификати необходими за пътуване през лятото.

Според еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндърс удостоверението за пътуване на блока ще позволи безопасно пътуване и ще бъде валидно, докато Световната здравна организация – СЗО обяви край на пандемията.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.