Задължителни тестове за всички в сферата на услугите в Гърция

Гърция ще направи задължителни индивидуалните тестове у дома за КОВИД-19 за работещите в сферата на услугите – магазини, ресторанти, транспорт, съобщиха гръцките власти, които искат постепенно да отворят икономиката на страната, пише „Катимерини“.

Гърция, която се справи относително добре с първата вълна на пандемията, бе принудена да въведе по-строги ограничения, след като броят на коронавирусните инфекции се увеличи в края на миналата година.

Министри от правителството съобщиха вчера, че след масовото предоставяне на комплекти за индивидуално тестване у дома за учениците в гимназиите и учителите, които се върнаха към присъствени занимания тази седмица, самостоятелните тестове ще бъдат въведени и за други професионални категории.

Освен от работещите в сферата на търговията, ресторантьорството и транспорта, от 19 април ще се изисква един тест седмично да си правят и работещите във фирмите за почистване, фризьорските салони и игралните зали, съобщи министърът на труда Костис Хадзидакис.

„Ние залагаме на самостоятелното тестване, за да контролираме разпространението на пандемията на работното място“, заяви министърът на труда и обяви, че ще има глоби за работодатели, които не гарантират извършване на тестовете.

Броят на заразените с новия коронавирус в Гърция достигна 304 184 души, а 9135 са починалите с коронавирусна инфекция, по данни към 14 април.

Болниците около Атина и Солун бяха подложени на огромен натиск през последните месеци. Ситуацията в областта Атика, където живее близо половината от 11-милионното население на Гърция, обаче се стабилизира, заяви здравният министър Василис Кикилиас пред журналисти. Той призова гърците да не се отпускат по отношение на спазването на предпазните мерки и да се ваксинират.

По думите на здравния министър Гърция ще получи допълнителен транш от 1,2 милиона дози ваксина на Пфайзер/Бионтех до юни от обявените вчера от председателката на ЕК допълнителни 50 милиона дози за второто тримесечие.

Правителството планира да ваксинира всички жители на островите с население до 10 000 души, съобщава още „Катимерини“.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.