И зтеглянето на американските войски от Афганистан ще започне на 1 май и ще приключи преди 11 септември, обяви днес американският президент Джо Байдън, съобщава БТА.

„Съединените щати ще започнат финалното си изтегляне на 1 май тази година. Изтеглянето няма да бъде прибързано. Ще го направим отговорно, обмислено и сигурно и като се координираме напълно със съюзниците ни и партньорите ни, които сега разполагат с повече сили в Афганистан от нас“, посочи Байдън.

Той каза, че е обсъдил това решение с бившия американски президент Джордж У. Буш.

САЩ ще продължат да подкрепят Афганистан след военното изтегляне до 11 септември.

Байдън слага на 11 септември край на най-дългата война на САЩ 

„Въпреки че няма да останем в Афганистан във военно отношение, нашата дипломатическа и хуманитарна дейност ще продължат“, заяви Байдън и добави: „Ще продължим да подкрепяме правителството на Афганистан“.

Министрите на външните работи и министрите на отбраната на страните членки на НАТО проведоха днес извънредна среща чрез видеоконферентна връзка с намиращите се в Брюксел държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън и секретаря по отбрана Лойд Остин.

Министрите обсъдиха присъствието на НАТО в Афганистан и ситуацията около Украйна, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Байдън тепърва ще трябва да решава проблемите на САЩ в Афганистан

През 2001 г. съюзниците заедно взеха решение за активиране на чл. 5 от Северноатлантическия договор за първи път в историята на НАТО. Днес, отново заедно, взеха решение за постепенно изтегляне от 1 май 2021 г. на контингентите в мисията „Решителна подкрепа“.

Процесът ще продължи няколко месеца. С поетапното изтегляне на мисията на НАТО в Афганистан не се прекратява ангажиментът на съюзниците към стабилността в страната.

Това ще позволи отварянето на нова страница в отношенията с Афганистан. В процеса на прекратяване на мисията съюзниците ще следват отговорен подход, с цел запазване на постигнатото през последните 20 години, включително по защитата на човешките права, особено правата на жените, децата и малцинствата.

Байдън обяви целта си за първите 100 дни като президент

Министрите от страните от НАТО обсъдиха и струпването на руски войски и въоръжение в близост до границите на страната и на територията на незаконно анексирания полуостров Крим, както и свързаната с това ескалация на напрежението.

Съюзниците единодушно осъдиха действията на Русия и потвърдиха твърдата си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници.

В момента 42-рият български контингент продължава да е част от мисията „Решителна подкрепа“ и ще бъде изтеглен съгласно решенията, взети от съюзниците.

„Днес говорих и с Красимир Каракачанов. Доволен съм и мисля, че с него, заедно с Министерството на отбраната и българската армия направихме това, което десетилетия не е правено – и за договори, и за превъоръжаване. Днес обсъдихме и с Екатерина Захариема може би утре, вдругиден или другата седмица ще направим извънредно заседание и ще изтеглим контингента ни от Афганистан“, обяви българският премиер Бойко Борисов.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>