Ще има ли помирение? Срещата Дендиас – Чавушоглу отложена за четвъртък

Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас ще отложи планираното посещение в Турция с един ден заради проблем с графика, свързан със среща на министри от НАТО. Това обявиха от външното министерство в Атина, съобщава Kathimerini.

Посещението на Дендиас в съседната страна е на фона на напрежението във връзка с териториалните спорове между Анкара и Атина, подчертани тази седмица чрез противоречиви коментари относно споразумението на Турция с Либия за морските граници в Източното Средиземноморие.

Първоначално Дендиас трябваше да се срещне с Чавушоглу в Анкара в сряда след среща с Вселенския патриарх Вартоломай в Истанбул същия ден, но промени плановете си заради видеоконференция между министрите на НАТО, поясни служител.

„Дендиас ще се срещне с Вселенския патриарх утре в Истанбул, той ще се върне в Атина за срещата на НАТО и ще отиде в Анкара в четвъртък, за да се срещне с колегата си. Срещата на НАТО промени плановете“, обясни представител на официална Атина.

Гръцкото външно министерство заяви, че Дендиас ще се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу за разговори в четвъртък относно двустранните отношения, както и регионалните и международните въпроси. Около 19:00 часа същия ден двамата ще дадат съвместна пресконференция.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.