Съюзниците от НАТО започват изтегляне на силите си от Афганистан от 1 май

Съюзниците от НАТО започват изтегляне на силите си от Афганистан от 1 май, става ясно от изявление на министрите от Северноатлантическия съвет.

„Признавайки, че няма военен отговор на предизвикателствата, пред които е изправен Афганистан, съюзниците решиха, че ще започнем да изтегляме войски като част от мисията  „Решителна подкрепа“ до 1 май“, се казва в документа, цитиран от ТАСС.

В него се добавя, че то ще бъде организирано, координирано и целенасочено, като се предвижда оттеглянето на всички сили на Съединените щати и на силите от мисията „Решителна подкрепа“ да приключи до няколко месеца.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, американският държавен секретар Антъни Блинкен и секретарят по отбраната Лойд Остин дадоха съвместна пресконференция по темата.

Тази вечер и американският президент Джо Байдън оповести решението си за изтегляне на американските войски от Афганистан.

САЩ ще започнат окончателното изтегляне на войските си от Афганистан на 1 май и ще го завършат преди 11 септември, заяви Байдън.