Сходни нива на антитела при възрастните при първа доза на "АстраЗенека" и "Пфайзер"Първото изследване, сравнило пряко имунната реакция на ваксините срещу Квид-19 на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „АстраЗенека“ във Великобритания, установи сходни нива на антителата у хората над 80 години след първата доза, съобщи Ройтерс.

Изследването обаче показа, че важен компонент на имунната система – Т-клетките, показват по-силна реакция у получилите ваксината на „АстраЗенека“ в сравнение с „Пфайзер“, предава БТА.Учените от университета на Бърмингам са анализирали кръвни проби от 165 души на възраст от 80 до 99 години след първата доза от една от двете ваксини.

Докато антителата могат да блокират способността на коронавируса да заразява, Т-клетките действат като по-широка защита, защото атакуват и убиват заразените с вируса клетки.

Изследването установи, че ключови антитела са на сходни нива у 93 процента от изследваните 76 души, ваксинирани с една доза на „Пфайзер“, и у 87 процента от 89-те участници, получили препарата на „АстраЗенека“. От вторите по-голяма част са проявили забележима реакция на Т-клетките.

Британското изследване е поредното, което показва, че антителата, които пречат на вируса да се прикрепи към клетките, може да не са единственият важен елемент от имунитета и Т-клетките имат също съществена защитна роля.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.