С лед като става част от кралското семейство през 1947 г., встъпвайки в брак, принц Филип, който почина на 99-годишна възраст миналата седмица, узнава какво е да бъдеш аутсайдер в най-известното семейство в света.

Първоначално той е очарован от красивата и жизнерадостна Даяна Спенсър, която трудно се адаптира към ролята си като принцеса на Уелс, разказват от Edna.bg

„Когато тя установява, че ограниченията на кралския живот са трудни за нея, Филип е този, който й помага“, пише авторът Ингрид Сюард в новата си книга „Разкритият принц Филип“, откъс от която е публикуван в първия брой на PEOPLE Royals.

„След като се омъжва, тя никога не седи до съпруга си; винаги сяда до Филип по време на безкрайните официални вечер, а той се грижи за нея.“

„Даяна намира вечерите в Балморал за изключително напрягащи, а атмосферата – задушаваща“, продължава Сюард. „Когато гайдарят идва около масата след вечеря с ефирен килт и пищящи тръби, тя няма търпение да напусне стаята“.

Този контакт между принц Филип и принцеса Даяна продължава и след публикуването на книгата „Даяна: Нейната истинска история“ на Андрю Мортън от 1992 г., която разкрива подробно мъката на Даяна по време на краха на брака й с принц Чарлз.

След като мемоарите излизат, Елизабет II и Филип свикват семейна среща за Чарлз и Даяна в замъка Уиндзор. По време на разговора Филип моли двамата „да се опитат да мислят за децата си, за монархията и страната, вместо за личните си неволи“, казва Сюард.

Встрани от погледите, херцогът на Единбург прилага по-нежен подход и започва писмена кореспонденция с Даяна, надявайки се, че може неусетно да й повлияе.

„Той се опитва да я накара да се изправи пред фактите и да се справи с проблемите в нейния брак, като й обяснява, че познава от първа ръка трудностите да сключиш брак с член на кралското семейство“, казва Сюард.

Филип подписва писмата с „Па“ (от „papa“ – татко) и първоначално съчувства на тежката ситуация на Даяна. Дори стига дотам да каже, че „Чарлз постъпва глупаво да рискува всичко заради Камила“.

В друго писмо Филип предлага да направи всичко по силите си, за да спаси брака им.

„Ако имам вашата покана, винаги ще правя всичко възможно, за да помогна на теб и Чарлз, доколкото мога. Но съм напълно готов да призная, че нямам талант на брачен съветник“, пише херцогът на Единбург.

За съжаление, писмата не успяват да заличат огромния разрив в брака на Даяна. С течение на времето връзката между двамата кралски аутсайдери също се разпада толкова категорично, колкото и отношенията на Даяна с принц Чарлз – отчасти защото според Филип принцесата прави грешка със свои извънбрачни връзки.

Според Стюард принц Филип „осъзнава, че поведението на Даяна има пагубен ефект върху монархията като институция“.

Междувременно Даяна „започва да не харесва принц Филип, тъй като тя го намира за невъзможен“, пише още Сюард. По думите на принцесата: „Той може да бъде забавен като гост на вечеря, но като свекър беше твърде осъдителен“.

Елизабет II ще седи сама на погребението на съпруга си

Принц Филип – автор на куп лафове и гафове през годините

Преплетени истории: Принцеса Маргарет и принц Хари

„Дейли Мейл“: Повечето британци искат принц Уилям за следващ крал

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>