Разкриха пловдивска "пирамида" за изборна търговия

Неутрализирана е престъпна група за „изборна търговия“,  стана ясно от  изявление на Сийка Милева, говорител на главния прокурор. 

Установено е, че групата е използвала пълната палитра от схеми за изборната търговия.

Първоначално разследването по образуваното досъдебно е започнало в Районна прокуратура-Пловдив. По него към наказателна отговорност са привлечени трима души. 

Събрани са доказателства за участието в групата и на лице, ползващо се с имунитет в качеството на кандидат за народен представител. 

Разследването обаче  преминава към Софийска градска прокуратура, като единствена компетентна да разследва деянията, извършени от лица с имунитет.

От всички събрани до момента доказателства се установява, че престъпната група е била създадена и е действала в периода от 06.02.2021 г. до датата на провеждане на изборите за 45-ото Народно събрание. 

Дейността й се развивала на територията на цялата страна. Групата била с пирамидална структура. Финансирането ѝ било осигурявано от лице, пребиваващо на територията на страна извън ЕС.

От мястото си на пребиваване мъжът е прехвърлял парични средства в Република Турция, а оттам с „мулета“ те са били пренасяни на територията на страната. 

Организатор и ръководител на групата е собственик и управител на 4 търговски дружества, с които стопанисва метастанция, кабелна телевизия, хотелски комплекс и завод. Мъжът поддържал непрекъсната пряка връзка по телефон с неформален лидер на политическа партия. Получените указания и информация били предавани от него на други участници. 

С цел координиране на действията били организирани множество конспиративни срещи в София, Пловдив, Петрич, Карлово и други населени места.

Сред участниците в престъпната група са кандидат за народен представител, общински съветник и лице със силно влияние в квартали с преобладаващо малцинствено население. 

Дейността им е била организирана по няколко схеми: установяване на лица на местно ниво, осигуряващи гласоподаватели срещу заплащане; предлагане на имотна облага на собственици на търговски дружества, с цел работниците им да гласуват за определена партия; осигуряване на лица, ангажирани срещу заплащане с отвеждане на гласоподаватели до избирателните урни.

При извършените претърсвания и изземвания в обитаваните от членовете на групата жилища, както и в ползваните от тях автомобили, са били намерени и иззети множество списъци с лични данни на потенциални гласоподаватели, мобилни телефони и лаптопи.

Участниците в разкритата престъпна група са  арестувани.  Трима от задържаните са с постоянна мярка „задържане под стража“, а един е с мярка „подписка“, която ще бъде протестирана от прокуратурата.

Милева обяви кои са участниците в групата:

„Единият е лице с имунитет, към момента на извършване на деянията – кандидат за народен представител. Вторият участник в групата е лице, което е било бивш кандидат за евродепутат, бивш заместник-кмет на община в България и настоящ общински съветник в същата община. Третият участник в групата е лице със силно влияние в определени квартали с преобладаващо ромско население“.

Вижте и чуйте още за престъпната схема