Д ания обяви днес, че изцяло ще спре използването на ваксината срещу ковид-19 на компанията „АстраЗенека”, съобщава БТА.

„Датската здравна служба реши да продължи ваксинацията срещу ковид-19 без препарата на „АстраЗенека”, посочват от регулатора.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е открила възможна връзка между тази ваксина и много редки случаи на кръвни съсиреци.

DW: „АстраЗенека“ и имунизационният хаос в ЕС

В същото време ЕМА подчерта, че рискът от смърт от ковид-19 е „много по-голям” от този да се почине от редките странични ефекти на ваксината.

Отделните страни сами трябва да направят оценка на рисковете и да решат как да използват ваксината, въз основа на местните условия, които варират в рамките на Европейския съюз.

Редица държави, включително Франция и Германия, подновиха използването на ваксината при някои възрастови групи, най-вече за хората над 50 или над 60 години.

ЕМА: Има връзка между ваксинацията с „АстраЗенека“ и случаите на тромбоза

Дания, с население от 5,8 милиона души, е в процес на отваряне на училищата, ресторантите, моловете и културните обекти, след като броят на новозаразените на денонощна база спадна до 500-600, спрямо няколко хиляди през декември.

Докато датският лекарствен регулатор съобщаваше решението си за ваксината на „АстраЗенека”, директорът му припадна на пресконференцията и бе приета в болница.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>